Ulrumers en Zoutkampers krijgen geen waardedalingsvergoeding

Zicht op Zoutkamp, vanaf een schip
Zicht op Zoutkamp, vanaf een schip © Jos Schuurman/FPS
De Tweede Kamer wil het, maar het gaat niet gebeuren. Inwoners van Ulrum, Zoutkamp, Niekerk en Lauwersoog krijgen geen vergoeding voor de waardedaling van hun huis door de gaswinning, zo heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) besloten.
In het voorjaar diende PvdA-Kamerlid Henk Nijboer een voorstel in om huiseigenaren van de dorpen ook in aanmerking te laten komen voor een waardedalingsvergoeding. Zij vallen nu nog buiten de boot. Maar de schade houdt zich volgens Nijboer niet aan postcodegrenzen.
Zo krijgen huiseigenaren in Leens en Vierhuizen bijvoorbeeld wel geld voor de waardedaling van hun huis, maar mensen uit Ulrum niet. Terwijl Ulrum precies tussen die twee dorpen in ligt. Nijboer wilde daarom dat huiseigenaren in de postcodegebieden 9971, 9974, 9976 en 9822 ook een vergoeding krijgen. Een meerderheid in de Tweede Kamer was het met hem eens.

Te weinig meldingen

Maar daar kopen huiseigenaren in de dorpen niets voor, want het IMG gaat als onafhankelijk zelfstandig bestuursorgaan over de eigen werkwijze. Omdat er in de betreffende postcodegebieden relatief weinig toegekende schademeldingen zijn, is er volgens de methode die het IMG gebruikt ook geen sprake van waardedaling.
In de regeling zoals hij nu is zijn al twijfelgevallen meegenomen, zo is het oordeel van de speciale adviescommissie die het IMG heeft geraadpleegd. 'Derhalve ziet de adviescommissie geen gronden om de postcodegebieden aan de Waardedalingsregeling toe te voegen', schrijft het IMG. 'Het IMG heeft besloten dit advies op te volgen en zal de burgemeester van Het Hogeland informeren.'