Instellingen

Geen miljoenenvergoeding van Seaports voor boer Wiertsema

Groningen Seaports
Groningen Seaports © Koos Boertjens/Groningen Seaports

Havenbeheerder Groningen Seaports hoeft geen schadevergoeding te betalen aan boer Nico Wiertsema na het niet doorgaan van de verkoop van Wiertsema’s boerenbedrijf. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.

Volgens het gerechtshof heeft Groningen Seaports geen afspraken geschonden over de verkoop van de boerderij van Wiertsema in Spijk. Van een schadevergoeding kan dus ook geen sprake zijn, zegt het hof, dat daarmee hetzelfde beslist als de rechtbank eerder.

Daarmee komt er een eind aan een jarenlang juridisch gevecht tussen de agrariër en de havenbeheerder.

Volgens Wiertsema had hij een koopovereenkomst gesloten met Seaports over de verkoop van zijn boerenhoeve. Hij kreeg in 2010 acht miljoen euro geboden voor zijn boerderij met grond. Seaports had de grond nodig voor de uitbreiding van de Eemshaven. Mocht Wiertsema niet akkoord gaan, dan zou een onteigeningsprocedure volgen, werd hem eveneens te kennen gegeven.

In kannen en kruiken

De koop leek volgens Wiertsema in kannen en kruiken, op goedkeuring van het algemeen bestuur van Seaports na. Een formaliteit, aldus Seaports. Wiertsema vertrouwde op een goede afloop van de deal en kocht alvast een akkerbouwbedrijf in Garsthuizen. Waarna Seaports hem zei dat de koop van zijn boerderij toch niet doorging.

Noodgedwongen, omdat hij met dubbele lasten zit, verkoopt Wiertsema de grond aan het mega-landbouwbedrijf Bakker in Bierum.

Doorverkocht aan Google

De Spijkster boer krijgt er zes euro voor een vierkante meter voor. Bakker verkoopt de grond voor achttien euro per vierkante door aan Groningen Seaports, die het weer voor 48 euro voor een vierkante meter van de hand doet aan Google, dat er inmiddels een datacenter heeft neergezet. Wiertsema becijfert dat hij in totaal 3,8 miljoen euro schade lijdt.

Het hof zegt nu, net als de rechtbank dat ook deed, dat er geen formele koopovereenkomst lag. Groningen Seaports stelt dat het de koop ongedaan wilde maken omdat er geen bedrijven waren die zich wilden vestigen op de grond van Wiertsema. Ook Google meldde zich volgens Seaports pas later.

Geen goedkeuring

Het hof vindt dat Seaports van de voorlopige koopovereenkomst af kon omdat de goedkeuring van het algemeen bestuur er nooit is gekomen. Wiertsema stelt dat de directie van Seaports ook helemaal zijn best niet heeft gedaan om fiat van het bestuur te krijgen.

Daar is het hof het niet mee eens. ‘Externe factoren en interne vereisten van Groningen Seaports voor goedkeuring hebben er samen voor gezorgd dat die er niet kwam’, aldus de rechters van het hof.

Ik wil begrijpen wat hier achter zit
Nico Wiertsema

Niet uit de lucht

De kwestie is daarmee nog niet uit de lucht, want in opdracht van het algemeen bestuur van Groningen Seaports komt er een onderzoek naar de gronddeals die mogelijk toch Wiertsema en ook andere agrariërs hebben gedupeerd. In dat algemeen bestuur zitten leden van Provinciale Staten en leden van de raden van gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta.

Het onderzoek moet duidelijk maken wie wanneer de besluiten over de grondverkopen nam en of die wel zorgvuldig waren. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de rechtmatigheid van de overeenkomst die Seaports met Bakker Bierum sloot. Waarbij ook meer duidelijkheid moet komen over het verschil in prijs die Seaports aan Bakker Bierum betaalde en eerder aan boer Wiertsema bood.

Windrechten

Daarnaast moet antwoord komen op de vraag of Groningen Seaports onderhands lucratieve windrechten hebben uitgedeeld aan Bakker Bierum. Die windrechten zou Bakker mogelijk onrechtmatig en op basis van bevriende relaties hebben ontvangen, berichtte Nieuwsuur in mei.

Reactie Wiertsema
Boer Wiertsema zelf baalt van de uitspraak. ‘Ik kan er inhoudelijk niet zoveel over zeggen, want ik heb nog niet alles gelezen. Maar dit voelt natuurlijk niet goed.’
Hij zet ook zijn vraagtekens bij de manier waarop de uitspraak tot hem en zijn advocaat zijn gekomen. ‘Eerst is tegen ons gezegd dat wij het zouden horen op 28 juni, toen 7 september, toen 20 juli en vanmorgen krijgen wij ineens bericht. Je voelt je een beetje een jojo. Ik wil begrijpen wat hier achter zit.’