Waar zijn de deelscooters van Check? 'Suez-kanaal en chiptekort vertragen'

Een Check-scooter in Breda, waar het bedrijf al wel actief is
Een Check-scooter in Breda, waar het bedrijf al wel actief is © Marten Nauta/RTV Noord
Terwijl de lichtgroene deelscooters van GO Sharing inmiddels niet meer vanaf de openbare weg te huur zijn, laat vervanger Check nog op zich wachten. De wit-paarse scooters van het bedrijf zijn er nog altijd niet, terwijl ze in juli wilden beginnen.
Check Technologies leek al op 1 juli van start te gaan in Groningen, maar dat is niet gelukt. Check-woordvoerder Anouk van der Laan legt uit waarom dat zo is.

Bestellen duurt 100 dagen

'We zijn een startup met beperkte middelen die die middelen zo slim mogelijk in probeert te zetten', schrijft Van der Laan. 'We kunnen pas nieuwe scooters bestellen voor een stad als we zeker weten dat we een vergunning hebben.'
Het groene licht kwam op 13 april. 'De dag erna hebben we scooters voor Groningen besteld. Normaal gesproken duurt zo'n bestelling 100 dagen, dus drie tot drie en een halve maand.
Onze productie is vertraagd vanwege het wereldwijde tekort aan chips
Anouk van der Laan, Check

Suezkanaal

Bovenop die 100 dagen kwamen nu ook nog eens 'internationale uitdagingen', schrijft Van der Laan. 'De blokkade van het Suezkanaal heeft het transport in de weg gezeten, en bovendien is er een wereldwijd tekort aan materiaal om chips te maken. Daardoor is onze productie vertraagd.'

Alles op alles

'We hebben met ons hele team alles op alles gezet om het toch door ons gestelde doel van lancering in juli te halen.' Met GO Sharing heeft Check bovendien een afspraak gemaakt: zij mochten de vergunning van Check een tijdje gebruiken 'om de impact voor Groningers minimaal te maken'. Daardoor bleven de GO-scooters langer rijden dan eigenlijk mocht.
Ondanks alle tegenslag hoopt Van der Laan nog deze maand de eerste scooters naar Groningen toe te brengen. 'Geloof me, we zijn echt alles op alles aan het zetten om zo snel mogelijk te lanceren. Het team staat klaar, de werkplaats staat klaar - alleen de scooters nog', besluit ze.
Het huidige aanbod van Check-deelscooters in Nederland
Het huidige aanbod van Check-deelscooters in Nederland © RTV Noord

Felyx en GO

Behalve Check heeft ook concurrent Felyx een vergunning gekregen om deelscooters te verhuren in de gemeente Groningen. Beide verhuurders mogen maximaal 200 scooters op straat zetten. GO Sharing is ook nog actief in Groningen, maar heeft geen vergunning. Zij verhuren daarom alleen vanaf terreinen die niet van de gemeente zijn.