Cel en tbs voor mislukte overval kledingzaak in Stad

De rechter legde een celstraf met tbs op
De rechter legde een celstraf met tbs op © Jos Schuurman/FPS
Voor een mislukte overval op een kledingzaak in de stad Groningen zijn twee Stadjers van 19 en 21 jaar veroordeeld tot celstraffen van zestien en veertien maanden. Beiden kregen ook tbs met voorwaarden opgelegd.
De tbs met voorwaarden betekent dat dwangverpleging niet aan de orde is, zolang beiden zich houden aan de opgelegde voorwaarden.
Het Openbaar Ministerie stelde twee weken geleden vergelijkbare celstraffen voor, aanvullend met tbs met voorwaarden. Beide mannen zitten een jaar in voorarrest. Dat betekent dat beiden over een paar maanden met hun behandeling kunnen beginnen. Dat moet ook, vindt de rechter. Ook al gaan beiden in hoger beroep, de behandeling gaat van start, zo besliste de rechter.

Medewerker sluit indringers op

De rechter vindt bewezen dat de twee zich schuldig hebben gemaakt aan een poging tot afpersing op 12 juli van vorig jaar. Beiden verkenden op voorhand de kledingzaak die zij voor de overval op het oog hadden. Rond sluitingstijd stapten beiden naar binnen. Een van hen had een mes in de hand. Ze eisten geld.
De medewerker bedacht zich niet en sloot de indringers op in de zaak. Buiten belde hij de politie. Het is aan hem te danken, zei de rechter, dat de overval mislukte.

Respectloos

De jongste toonde volgens de rechter geen respect voor de lichamelijke integriteit van anderen. Hij mishandelde in Nieuw-Amsterdam een meisje en bespuugde een gevangenisbewaarder.
Ook eerbiedigt hij de spullen van anderen niet. Hij gooide een ruit in en stal onder meer pasjes en sleutels. Beide Stadjers kampen met psychische stoornissen. Vooral de jongste heeft een belast verleden.
Deskundigen adviseerden voor de 19-jarige tbs met dwangverpleging. De rechter ging tegen dit advies in, omdat de man niet eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Op strafrechtelijk gebied is nog weinig ondernomen om de jongen op het rechte pad te houden. Dan is tbs met dwangverpleging in dit geval net een stap te ver, vindt de rechter.