Instellingen

Lifelines ontdekt 'per ongeluk' dat we balen van hoge aantal besmettingen

In Lifelines worden Noorderlingen van jong tot oud gevolgd
In Lifelines worden Noorderlingen van jong tot oud gevolgd © Flickr/Thomas (Creative Commons)

Het laatste corona-onderzoek van Lifelines toont officieel aan dat we in Groningen balen van het hoge aantal coronabesmettingen.

De resultaten zijn misschien niet geheel onverwacht, maar hoogleraar genetica Lude Franke van het UMCG wordt er toch enthousiast van. De bevindingen zijn namelijk bijvangst van een langlopend onderzoek naar hoe Noordelingen zich fysiek en mentaal voelen in de coronapandemie.

Per dag neemt de onvrede toe

Vorige week maandag stuurden de onderzoekers voor de vierentwintigste keer een vragenlijst naar de Lifelines-deelnemers. Franke: 'Dat was net ook de week waarin het aantal infecties explosief toenam.' Dat deed hem besluiten een vroege analyse los te laten op de antwoorden van de deelnemers. Wat blijkt: de deelnemers die later in de week de enquête invulden waren negatiever dan diegenen die al op maandag hun vragenlijst terugstuurden.

'We zien dat deelnemers elke dag iets bezorgder raken over de crisis, elke dag meer gefrustreerd over hoe het gaat in de samenleving en ook werd elke dag het vertrouwen in de aanpak minder.' Volgens Franke is de verklaring simpel: het aantal besmettingen liep die week hard op in Groningen.

Vakantiegangers ongerust

Opmerkelijk is verder dat vooral de groep die van plan is naar het buitenland op vakantie te gaan gefrustreerd is over hoe het nu gaat in de samenleving.

Franke: 'We weten dat deze mensen zich normaal juist een hoger rapportcijfer voor de kwaliteit van leven geven dan mensen die in Nederland blijven of helemaal niet op vakantie gaan. Ze zijn wat meer tevreden met hun leven. Tot begin vorige week waren ze dan ook het minst gefrustreerd; eergisteren was deze groep juist het meest gefrustreerd.'

Ondubbelzinnige cijfers

De cijfers uit zijn analyse liegen er niet om. 'Op dinsdag 6 juli gaf tien procent aan erg of heel erg gefrustreerd te zijn over hoe het nu gaat in de samenleving, terwijl dit vijf dagen later zeventien procent was.'

'Voor mensen die van plan zijn om in het buitenland op vakantie te gaan is dit nog sterker veranderd. Van hen gaf zeven procent op dinsdag aan erg of heel erg gefrustreerd te zijn, terwijl dit vijf dagen later ook zeventien procent was geworden.'

Nederland kleurt rood

De verklaring daarvoor is waarschijnlijk dat de buitenlandgangers zich zorgen maken of hun vakantie wel door kan gaan. Donderdag wordt duidelijk of het hoge aantal besmettingen reden is voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding om Nederland de kleurcode rood te geven. Vervolgens is het aan landen als Frankrijk en Spanje zelf om te bepalen of en hoe Nederlanders er nog welkom zijn voor vakantie.

Franke: 'We zien dus terug in de cijfers wat ik ook om me heen hoor. De nervositeit die zo snel toeneemt is opvallend.'