Dit is wat Powerfield verdient aan een zonnepark

Zonkoloniën als slogan
‘Breed gedragen project’
Kosten en baten van een zonnepark
Mooi rendement
Niet ieder project slaagt
Miljoen euro voor boeren
Eén procent naar dorpen
Cashen wanneer het kan
Het zonnepark Veenkoloniën zou 415 ha groot worden, wat overeen komt met de oppervlakte van zo’n 600 voetbalvelden oftewel 2 bij 2 kilometer.
De lasten
Eerst de kosten. Die bestaan uit de bouwkosten, de jaarlijkse kosten en de kosten van afschrijvingen en rente en aflossing van de lening(en).
De bouwkosten van het park bestaande uit alle gewerkte uren, aanschaf panelen, kabels, omvormers en andere materialen, leges et cetera is 306 miljoen euro. Daar zit ook 7 procent risico-opslag bij en compensatie van de omgeving voor 400.000 euro (wipkippen en flipperkasten voor in het dorpshuis).
Dan zijn er de jaarlijkse lasten voor onder meer vergoeding van grond en onderhoud van het zonnepark. Bij elkaar is dat een bedrag van circa 4,8 miljoen per jaar.
De winsten
Dan de opbrengstenkant. Jaarlijks draait het zonnepark 950 zogeheten vollast uren, wat bij elkaar 384.750 MWh aan zonnestroom oplevert. Tegen een prijs van 0,087 per kWh is dat een jaarlijkse opbrengst van 33,4 miljoen euro. Van die 8,7 cent is 6,1 cent SDE-subsidie. Dat subsidiebedrag wordt jaarlijks achteraf bepaald en kan hoger of lager uitvallen.
Van de jaarlijkse opbrengst aan stroom (33,4 miljoen euro) komt dus 23,5 miljoen euro van de SDE-subsidie.
Die stroomopbrengst neemt trouwens iets af in de loop van de tijd doordat panelen een paar procent van hun capaciteit verliezen. Aan het eind van de projectperiode van 15 jaar is de jaarlijkse (financiële) opbrengst 30,3 miljoen euro.
Van de opbrengsten moeten de jaarlijkse rentelasten en aflossing op de leningen wordt afgetrokken, evenals de winstbelasting. Onder aan de streep blijft er in het eerste jaar een (netto) winst van 2,8 miljoen euro. Over 15 jaar gerekend levert het project Powerfield daarmee een (netto) winst van 41,4 miljoen euro op.
Nog even over de financiering. Powerfield hoest zelf 20 procent (61 miljoen euro) van de financiering op. Het leeuwendeel (80 %, 245 miljoen euro) is geleend geld en wordt in 15 jaar afgelost.
Langere levensduur
Voor hele project wordt gerekend met een periode van 15 jaar. Na afloop van die periode kan het park nog vele jaren mee, er wordt meestal van een levensduur van 30 jaar uitgegaan.
Na 15 jaar ontvangt Powerfield geen SDE-subsidie meer. De opbrengsten nemen dus flink af. De elektriciteitsprijs waarmee dan gerekend wordt is 3,5 cent voor een kWh.
De financiële opbrengsten nemen na 15 jaar af, maar ook de kosten dalen fors. Zo is het hele project afbetaald en zijn de leningen ervoor afgelost. De jaarlijkse exploitatiekosten voor bijvoorbeeld grondvergoeding en onderhoud blijven.
Jaarlijks levert het zonnepark nog altijd een 13,4 miljoen euro aan zonnestroom op. De verlengde levensduur zorgt daarmee voor een verdere verhoging van het rendement voor de investeerders.