Opvallende toename van woninginbraken in Sappemeer en omgeving

Inbreker probeert zijn slag te slaan
Inbreker probeert zijn slag te slaan © Sjoerd Halma/RTV Noord (fotobewerking)
In Sappemeer en omgeving is het aantal inbraken in het eerste half jaar van 2021 toegenomen. Dat blijkt uit inbraakcijfers van de politie die RTV Noord uitgebreid heeft geanalyseerd, op basis van postcodes.
In het gebied met de postcode 9611 zijn tussen 1 januari en 30 juni dertien inbraken geweest en vier pogingen tot inbraak gedaan. Dat is het hoogste aantal in de drie jaar dat RTV Noord deze inbraakcijfers bijhoudt en analyseert.
De postcode is daardoor in ????n klap de top vijf ingerold van Groningse postcodegebieden waar in een jaar tijd het meeste is ingebroken. Ter vergelijking: in de eerste helft van vorig jaar ging het om ????n inbraak en in de eerste helft van 2019 om drie inbraken.

Inbraken inclusief Hoogezand

Kijk je naar het hele gebied Hoogezand-Sappemeer (dat wil zeggen de postcodes 9601, 9602, 9603 en 9611), dan is het aantal inbraken en pogingen in deze periode gestegen van dertien vorig jaar naar 41 dit jaar. In 2019 ging het nog om 22 gevallen.
Lees verder onder de interactieve grafiek
De politie Noord-Nederland is om een reactie gevraagd. Een woordvoerder geeft aan geen inhoudelijke duiding aan deze stijging te kunnen geven. 'Wel onderzoeken we de inbraken in dit gebied. Zodra wij hierover meer informatie kunnen delen, zullen we dat doen.'

Geen extra acties gemeente

Volgens de gemeente Midden-Groningen is dit voorjaar extra politie in de omgeving van Sappemeer ingezet en is ook een aantal aanhoudingen verricht in verband met de inbraken. 'Het aantal inbraken is uiteindelijk gestabiliseerd', aldus een woordvoerder van de gemeente. 'Extra onderzoek in dit gebied vond plaats samen met de politie en er is nu geen aanleiding meer voor extra acties naast reguliere preventie.'

Trend van groei criminaliteit

De toename van inbraken in Sappemeer past bij een algehele groei van criminaliteit en overlast in de gemeente. Volgens de woordvoerder kan de groei van de criminaliteit te maken hebben met de gunstige geografische ligging, namelijk aan een snelweg en dicht bij Duitsland. 'Mogelijk speelt ook een waterbedeffect vanuit de gemeente Groningen een rol, net als de sociaal-economisch zwakkere positie van bepaalde groepen inwoners en relatief veel plekken in de gemeente die aan het zicht zijn onttrokken.'
Inwoners vragen volgens de gemeente in toenemende mate aandacht voor de groeiende criminaliteit. Vandaar dat een aanvraag voor geld bij het Nationaal Programma Groningen (NPG) is gedaan. Maandag werd al duidelijk dat de gemeente Midden-Groningen geld krijgt van het NPG. 786.585 euro is bestemd voor een project om de veiligheid in de gemeente te verbeteren, door onder meer het tegengaan van straatcriminaliteit.
Over het NPG-project
In de aanvraag van de gemeente om geld uit het NPG te krijgen voor meer leefbaarheid en betere preventie is een passage opgenomen over de groeiende criminaliteit in de gemeente. Die passage luidt:

'Naast de stad Groningen biedt Midden-Groningen met Hoogezand-Sappemeer vrijwel als enige een stedelijke omgeving. De bewoningsdichtheid is daar hoog en de openbare ruimten zijn in een aantal wijken sleets. Bovendien zijn in die wijken grote concentraties van armoede, schulden, bijstandsuitkeringen en lage opleidingscijfers. Hoogezand-Sappemeer heeft het hoogste percentage jongeren zonder startkwalificatie. De uitzichtloosheid voor sommige gezinnen/inwoners maakt ze onder meer bevattelijk voor drugs en drugs-gerelateerde criminaliteit. Dat begint soms met een paar plantjes of even een pakketje afleveren. Ook thuisprostitutie en prostitutie-gerelateerde criminaliteit zijn voor deze inwoners een weg naar snel geld. De consequenties worden niet overzien en binnen de kortste keren raken inwoners (met een extra risico voor jongeren) verstrikt in meer gestructureerde criminaliteit. Inwoners van deze wijken signaleren dan ook onveiligheidsgevoelens. Dat blijkt ook bij de afvalverbranding tijdens de jaarwisselingen (en de daarbij behorende veldslagen). Veel inwoners storen zich daar aan, maar durven geen actie te ondernemen. De goedwillende inwoners zijn niet meer baas in eigen buurt, uit angst voor represailles.'

Lees verder onder de grafiek

Inbraken in de provincie

In de provincie Groningen als geheel is geen sprake van een groeiende trend van woninginbraken. Doordat in de lockdowns van de afgelopen tijd veel mensen vaker thuis zaten, hadden inbrekers minder kans om hun slag te slaan. Waar v????r corona de aantallen per kwartaal boven de tweehonderd kwamen, is dat sinds het tweede kwartaal van 2020 niet meer het geval. Daar zit de nuance bij dat de aantallen van het derde kwartaal van vorig jaar niet helemaal compleet zijn.
Wel neemt het aantal inbraken in het tweede kwartaal van dit jaar wat toe ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar, beide periodes waarin nog behoorlijk wat coronamaatregelen golden.
Ook bij de provinciale cijfers kon de politie geen concrete duiding of uitleg geven. Wel wijst de politie erop dat het nu zomer is en dat is traditiegetrouw een periode met wat meer inbraken, vanwege vakanties.