Geert de Jong wil doorpakken met VZ Westerkwartier: ‘Links waar het kan, rechts als het moet’

Geert de Jong
Geert de Jong © Niels Timmerman/RTV Noord
De gemeenteraad van het Westerkwartier is met zomerreces. Geert de Jong, een van de langstzittende raadsleden, blikt terug op het politieke jaar. En plakt hij er na de verkiezingen komend voorjaar nog een termijn aan vast?
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 twijfelt Geert de Jong uit Opende. Heeft hij zijn houdbaarheidsdatum als politicus bereikt? De Jong is immers al sinds 2002 actief namens VZ 2000, de voorloper van VZ Westerkwartier. En die nieuwe gemeente, ziet hij het wel zitten om daar na de herindeling raadslid te worden?
De Jong krijgt een overweldigend aantal voorkeursstemmen: 555 om precies te zijn. Een gesprek met zijn moeder geeft de doorslag. ‘Doe het nou maar’, zegt ze. Dus plakt de politicus er nog vier jaar aan vast als raadslid in het Westerkwartier.

Geen greintje twijfel

Komend voorjaar staan de volgende verkiezingen voor de deur. En nu? Nu is er geen greintje twijfel bij De Jong. Mits hij wordt herkozen, gaat de politicus door als raadslid. ‘We hebben beleid ingezet waarvan ik benieuwd ben hoe we dat verder kunnen uitwerken’, zegt hij.
Bovendien valt er een hoop in te halen. Vanwege corona staat een deel van de werkzaamheden op een laag pitje. Werkbezoeken? Die gaan stuk voor stuk niet door. De raadsvergaderingen zijn voor het overgrote deel digitaal.

Boterham smeren tijdens raadsvergadering

Dat laatste bevalt De Jong overigens uitstekend. ‘Laatst duurde het anderhalf uur om de agenda vast te stellen. Dat is toch vreselijk? Thuis kan ik mooi een boterham smeren.’
Het tekent de politieke stijl van VZ Westerkwartier: pragmatisch, zoekend naar een praktische oplossing. Oeverloos vergaderen, daar houdt De Jong niet van. ‘Soms is het nodig. Maar naarmate ik ouder word, heb ik er meer moeite mee. Dan denk ik: dit is leuk voor de bühne, maar het gaat natuurlijk nooit gebeuren.’

Links waar het kan, rechts als het moet

VZ vormt een bont gezelschap van Westerkwartierders met allerlei achtergronden. ‘We zijn links als het kan en rechts waar het moet’, zegt De Jong. De partij wil haar pijlen de komende verkiezingen richten op het sociale domein. Want door het anders in te richten, kan de gemeente daar volgens VZ flink besparen.
‘Mijn moeder is gehandicapt’, begint De Jong zijn betoog. ‘Als mantelzorger bezoek ik samen met haar verschillende zorgaanbieders. Dan denk ik vaak: dat moet je toch handiger en goedkoper kunnen inrichten?’

Zelfredzaamheid

In het nog te publiceren verkiezingsprogramma pleit VZ voor zelfredzaamheid. De gemeente springt bij waar nodig. ‘Wij willen dat je voor huishoudelijke hulp niet eerst een papierberg door moet worstelen. Iemand die zorg nodig heeft, moet meteen een standaardindicatie krijgen. Na drie maanden kan dan maatwerk worden geleverd, omdat je dan weet wat iemand écht nodig heeft.’
Familie en buren doen de rest. Daarvoor moeten de sociale verbindingen in de dorpen worden hersteld, legt De Jong uit. Volgens hem telt het Westerkwartier wat dat betreft al voorbeelden van geslaagde projecten. ‘Het MFC in Zevenhuizen, het dorpshuis in Doezum: moet je eens kijken wat ze daar voor elkaar krijgen. Die kracht zit in de dorpen. Dat moet je koesteren.’
Profiel
Geert de Jong wordt in 1970 geboren in Groningen en groeit op in Opende. Hij is vrijwilliger bij diverse clubs in het dorp. In 2002 maakt De Jong zich hard voor de bouw van een nieuwe sporthal in Opende. Als zijn rapport wordt afgekraakt in de gemeenteraad van Grootegast, besluit hij zelf de politiek in te gaan.
Rond die tijd wordt VZ 2000 opgericht. De Jong meldt zich aan bij die nieuwe partij en komt met voorkeursstemmen in de raad. ‘Campagne voeren? Ik wist helemaal niet hoe dat ging. Ik kwam de kroeg in toen voor het eerst iemand zei: Ik ga op je stemmen. Ik schrok me kapot. Als ik eraan denk, krijg ik nog kippenvel’, zegt De Jong.
Door zijn vrijwilligerswerk en zijn rol als raadslid is De Jong een bekend gezicht in Opende. Dat combineert hij met zijn baan bij Remon, een bedrijf uit Marum dat zich specialiseert in onder meer grondboringen en aardwarmte.