Miljoenen naar provincie voor duurzame woningen, Oost-Groningen vist achter het net (update)

Huizen met zonnepanelen op het dak
Huizen met zonnepanelen op het dak © ANP
De gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Eemsdelta en Het Hogeland ontvangen in totaal 47 miljoen euro voor het verduurzamen van woningen. Tot teleurstelling van de provincie krijgt de regio Oost-Groningen geen geld.
De toegekende miljoenen komen uit het Volkshuisvestingsfonds van het kabinet, bedoeld om woningen in kwetsbare gebieden aan te pakken. Dat moet de leefbaarheid en veiligheid in wijken verbeteren.

Relatief veel geld naar Groningen

Landelijk gaat het om een bedrag van 450 miljoen euro, waarmee zo'n 22.000 woningen opgeknapt kunnen worden. Groningen heeft een relatief hoog bedrag gekregen, constateert gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA).
'We zijn verheugd dat in vier gemeenten in onze provincie met deze toekenning de zeer noodzakelijke verbetering en verduurzaming van particuliere woningen aangejaagd wordt.'
Verdeling Volkshuisvestingsfonds per gemeente:
- Eemsdelta: € 18.521.090
- Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer) € 11.028.406
- Groningen (Selwerd, Vinkhuizen, Paddepoel) € 10.514.469
- Het Hogeland € 5.967.198

Waarom krijgen Westerkwartier en Oldambt geen geld?

Twee aanvragen werden niet goedgekeurd: die van Westerkwartier en Oldambt. Oldambt vroeg om een bedrag van bijna 16 miljoen euro voor de 'Gebiedsgerichte aanpak Regiodeal.
De aanvraag van de gemeente Westerkwartier is door de toetsingscommissie niet als 'voldoende' bestempeld. De gemeente staat dan ook niet op een lijst met 27 goedgekeurde plannen waar het kabinet uit kon kiezen voor de verdeling van de miljoenen.
De aanvraag van Oldambt staat wél op die lijst, maar bungelt in de rangschikking onderaan.
Wel is duidelijk dat voor de regeling twee keer zoveel geld is aangevraagd als er beschikbaar is. Projecten die te maken hebben met stedelijke vernieuwing en grens- en krimpregio’s kregen prioriteit. Navraag bij het ministerie waarom Oldambt geen geld krijgt, heeft nog geen antwoord opgeleverd.

'Hier juist een toekenning verwacht'

De toetsingscommissie adviseert het kabinet, gezien de grote belangstelling, om de regeling voort te zetten en hier meer geld voor uit te trekken. Gedeputeerde Van Dekken gaat het nieuwe kabinet oproepen om ook voor het Westerkwartier en Oldambt 'met passende maatregelen en voorzieningen te komen'.
'De opgave is groot', zegt Van Dekken. In alle Groninger gemeenten en met name voor Oost-Groningen. In dit gebied werd juist een toekenning verwacht omdat de problematiek in regionaal opzicht hier het grootst is en ook vanuit het Rijk zo onderkend wordt'.

Voor minder kapitaalkrachtige huizenbezitters in Stad

Woonwethouder Roeland van der Schaaf van Groningen laat op Twitter weten blij te zijn met de bijdrage van 10 miljoen euro voor de gemeente. Die gaat volgens hem naar het verduurzamen van woningen in de stadswijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen en komt vooral ten goede aan 'minder kapitaalkrachtige huizenbezitters'.
Update 11:30 uur: Aan dit artikel is toegevoegd waarom Oldambt en Westerkwartier geen geld krijgen, ondanks de aanvraag