Roeier Twellaar wil op zout water in Tokio medaille pakken

Stef Broenink en Melvin Twellaar (rechts)
Stef Broenink en Melvin Twellaar (rechts) © ANP
Roeier Melvin Twellaar komt op de eerste dag van de Olympische Spelen meteen in actie. Samen met Stef Broenink komt de Groninger uit in de dubbeltwee. Het duo werd vorig jaar Europees Kampioen en hoopt in Tokio ook op het podium te staan.
Bij het noemen van de dubbeltwee gaat het hart van menig roeiliefhebber sneller kloppen. Vooral als je de namen van Nico Rienks en Ronald Florijn noemt. Het is al wel even geleden, maar in 1988 roeiden zij naar het goud bij de Olympische Spelen van Seoul. De Nederlandse boot was destijds in staat om onder andere het veel sterker geachte Rusland te verslaan. De zege kwam dan ook zeer onverwacht.
Een scenario waar Twellaar vanzelfsprekend ook over droomt, maar hij mikt met z'n roeimaat Broenink eerst op een finaleplaats. Dat is op het eerste gezicht geen gemakkelijke opgave. Eerst moeten de series overleefd worden. Als dat lukt volgt de halve finale. Twellaar vindt dat een medaille tot de mogelijkheden behoort. Een best wel gewaagde uitspraak, want het Nederlandse roeiduo zit nog maar kort samen in de boot.
We zijn eigenlijk voor de lol wat dubbeltwee-trainingen gaan doen
Melvin Twellaar - Olympisch roeier
'Het Europees kampioenschap in 2020 was de eerste wedstrijd waar we als ploeg echt samen naartoe hebben getraind. We zijn daarvoor weleens samen gestart, maar dat was nog in de periode dat we ook nog skiften, dat is de eenmansboot. Daarna zijn we beiden niet geselecteerd voor de dubbelvier. Toen zijn we eigenlijk voor de lol wat dubbeltwee-trainingen gaan doen en ontstond het idee om een 'twee' te gaan maken', vertelt Twellaar in de podcast Kleedkamer Noord, die hier te beluisteren is.
In april van dit jaar lukte het overigens niet om Europees kampioen te worden. Het tweetal behaalde zilver in het Italiaanse Varese.
Melvin Twellaar en Stefan Broenink met de zilveren medaille die ze in Varese wisten te behalen
Melvin Twellaar en Stefan Broenink met de zilveren medaille die ze in Varese wisten te behalen © ANP

Podiumkandidaat

Je kunt gerust zeggen dat Twellaar en Broenink met toeval in een boot zijn beland. Ze gaan het opnemen tegen een groot aantal andere sterke boten. 'Het zit superdicht bij elkaar. Je hebt negen ploegen die in de finale kunnen komen, maar er kunnen maar zes in de finale liggen. De grootste concurrenten komen uit China en Ierland. Bij de laatste wereldbekerwedstrijd werden we derde. Ik denk dat we daardoor een podiumkandidaat zijn. Als wij onze maximale race varen, moet er wel een mooi resultaat uit voort komen', blikt hij vooruit.
De eerste keer dat Twellaar in aanraking kwam met roeien is ruim tien jaar geleden. 'Dat was bij roeivereniging De Hunze in Groningen. Daar heb ik een zomercursus gedaan. De trainer dacht dat ik al eerder had geroeid en zei 'ga maar weg'. Ik mocht meteen wegroeien wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Maar het was wel meteen een lekker gevoel op het water. De vrijheid die je dan voelt, sprak mij meteen aan. Het is wel lang geleden, maar dit herinner ik mij er nog van.'

Op en neer fietsen

Later werd Twellaar lid van studentenroeivereniging Aegir. Dat was niet alleen vanwege de leuke feestjes, maar ook door de goede begeleiding bij het roeien. Het is in de periode dat hij in de stad studeert. De middelbare school stond ook in Groningen, waarvoor hij elke dag vanuit Drachtstercompagnie op en neer fietst.
Zijn geboortedorp is Den Horn. Daar woont hij tot z'n dertiende. Sinds een aantal jaren woont en traint hij in Amsterdam. Op het nationaal trainingscentrum heeft Twellaar zich ontwikkeld tot de roeier die hij nu is, met als resultaat dat hij zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen heeft afgedwongen.
De boot is een paar maanden geleden al in een container naar Tokio gebracht
Melvin Twellaar - Olympisch roeier
Op de Bosbaan heeft hij inmiddels heel wat kilometers afgelegd. De laatste tijd niet in de boot waarmee hij in Tokio het water op gaat. 'De boten zijn een paar maanden geleden in een grote container al naar Tokio gebracht. We hebben twee precies dezelfde boten, ik merk wat dat betreft geen verschil', geeft hij aan. Verder hoeft Twellaar aan weinig zaken te denken.
'De roeibond neemt ook een aantal ergometers mee, dat zijn de roeimachines. Voor de rest mag je alleen maar de Team NL-kleding aan. Ik heb niet veel stress voor het inpakken. Ik neem natuurlijk wel wat boekjes mee en de laptop voor de series. Ik lees vooral over andere sporters. Ik ben fan van wielrenner Tom Dumoulin.'
Stef Broenink en Melvin Twellaar tijdens de training van de mannenploegen
Stef Broenink en Melvin Twellaar tijdens de training van de mannenploegen © ANP

Sauna

De omstandigheden zullen zwaar zijn in Japan. De ideale voorbereiding bestaat voor alle Nederlandse sporters dan ook niet. Daarom vertrekken alle atleten ook vroegtijdig om alvast wat te kunnen acclimatiseren aan de omstandigheden. Twellaar heeft al wel wat voorwerk gedaan. 'We gaan nu vaak al een uur in de sauna van zo'n zeventig tot tachtig graden, zodat we gewend raken aan de hitte. We zijn ook op trainingskamp naar Portugal geweest. Daar was het 32 graden. We pakten ons helemaal in met kleding om het zo onaangenaam mogelijk te maken om er zodoende voordeel uit te halen in Tokio.'
Twellaar maakte in het verleden al één keer kennis met de Olympische roeibaan. Die ligt in de baai van Tokio, waardoor de wind een rol speelt. Ook is het water zout. 'De dichtheid is daardoor anders, maar daar heb ik toen niet veel van gemerkt. Het water is iets gevoeliger voor golfslag. Daar moet je goed mee om kunnen gaan, maar het blijft natuurlijk gewoon twee kilometer recht vooruit roeien', klinkt het nuchter.
Twellaar komt op zaterdag 23 juli in actie in de series die om half twee 's nachts Nederlandse tijd beginnen.