Instellingen

Hunze en Aa's schiet Limburg te hulp; ook Noorderzijlvest benaderd (update)

Een bewoner van het Limburgse Hoensbroek sleept met een zandzak
Een bewoner van het Limburgse Hoensbroek sleept met een zandzak © ANP

Waterschap Hunze en Aa's gaat Limburg de helpende hand bieden in de strijd tegen wateroverlast in het zuiden van de provincie. Mogelijk doet waterschap Noorderzijlvest hetzelfde. Zij inventariseren nog of en op welke manier hulp wordt geboden.

De hevige regenval van de voorbije dagen in Zuid-Limburg heeft daar tot grote problemen geleid, met ondergelopen straten, modderstromen en evacuaties tot gevolg. Vanuit andere provincies in ons land wordt hulp aangeboden om de wateroverlast te bestrijden. Zo gaat ook een afvaardiging van Hunze en Aa's naar Zuid-Limburg.

Zandzakken vullen

'Er zijn vanavond al vier man van ons die kant opgegaan voor voorbereidingswerkzaamheden, zodat we vrijdag meteen aan de slag kunnen', vertelt Cora Kuiper namens Hunze en Aa's. Vrijdagochtend reizen nog vier medewerkers van het waterschapbedrijf naar Limburg. 'Wij leveren ook twee zandzakvulmachines die per shift door vier personen bediend worden.' Hunze en Aa’s heeft de beschikking over twee zandzakvulmachines die elk tweeduizend zandzakken per uur kunnen vullen.

Eerder deze week bood Hunze en Aa's al aan om de collega's van waterschap Limburg te helpen in het rampgebied. Donderdagmiddag gaven de Limburgse collega's aan graag van dat aanbod gebruik te willen maken. Naast de medewerkers die de zandzakvulmachines bedienen, gaan er ook nog vijf dijkinspecteurs die kant op. 'En er is momenteel al een calamiteitencoördinator van ons aanwezig', voegt Kuiper toe.

In theorie zou ernstige wateroverlast in de toekomst ook Groningen kunnen treffen, zegt Hendrik Huls van Hunze en Aa's. 'Al zijn we goed voorbereid. We hebben goede bergingsgebieden waar we behoorlijk wat water in kwijt kunnen.'

'Water gaat van hoog naar laag en in Limburg dus van de heuvels naar de dalen, dan krijg je daar nog eens extra veel water. Bij ons is het vlak land, maar ook daar moeten de watergangen wel voldoende kunnen afvoeren.'

Noorderzijlvest hakt vrijdag knoop door

Ook waterschapbedrijf Noorderzijlvest is bereid de helpende hand in Limburg toe te steken, al wordt nog bekeken op welke manier dit precies gebeurt. Volgens woordvoerster Marieke Molendijk wordt geïnventariseerd hoeveel zandzakvulmachines, personeel en dijkinspecteurs er geleverd kunnen worden. In de loop van vrijdag hoopt Noorderzijlvest hier een knoop over door te hakken.

Dit bericht is aangevuld met quotes van Hendrik Huls

Lees ook: