Sportvereniging haalt 'zure spieren' en bijna 7000 euro op voor arme kinderen

Een bestuurslid van Exstudiantes overhandigt de cheque aan Jeugdfonds Sport en Cultuur
Een bestuurslid van Exstudiantes overhandigt de cheque aan Jeugdfonds Sport en Cultuur © Bram Koster
Zweten tijdens een Grunneger triatlon of 153 kilometer ploeteren op de racefiets voor een benefietactie van sportvereniging Exstudiantes. In totaal werd er bijna 7000 euro mee opgehaald, bestemd voor Jeugdfonds Sport en Cultuur.
Donderdagavond overhandigde Exstudiantes een cheque op de Grote Markt in Groningen. Jeugdfonds Sport en Cultuur gebruikt het geld om kinderen uit armere gezinnen te ondersteunen op het gebied van sport en cultuur. Zo wordt bijvoorbeeld de contributie van de sportclub betaald of wordt er bijgedragen aan muziek- of danslessen.
'Met een bedrag van twee- tot driehonderd euro kunnen we een kind een jaar lang structureel mee laten doen aan sport- en cultuuractiviteiten. Zodat ze niet langs de zijlijn staan, maar echt meedoen, net als hun klasgenootjes', vertelt Martina Haak van het Jeugdfonds.

Heel hard nodig

Ze noemt het 'heel grote bedrag' van 6865 euro 'heel hard nodig'. Haak: 'Je merkt dat veel gemeenten moeten bezuinigen op de jeugdzorg. Die komt daardoor steeds meer onder druk te staan. Elke euro die wij binnenkrijgen kunnen wij heel goed gebruiken.'
Exstudiantes zamelde het geld in door een inzamelactie op touw te zetten. 'Wij hebben geprobeerd om mensen in beweging te krijgen en zich daarvoor te laten sponsoren', licht bestuurslid Daan Smit toe.

Grunneger triatlon

Zo hielden Francisco en Harmen Jentsje een Grunneger triatlon. Voor het goede doel zwommen ze 's ochtends in het Hoornsemeer, fietsen ze 's middags een rondje om de stad en renden ze 's avonds nog eens een rondje om het Hoornsemeer.
Bart (l) en Sven (r) fietsten 153 kilometer voor de benefiet
Bart (l) en Sven (r) fietsten 153 kilometer voor de benefiet © Bram Koster
Wielerkameraden Pieter-Jan, Kevin, Sven en Bart haalden met 1400 euro het meeste geld op. Met elkaar verslonden ze 153 kilometer asfalt, incluis de nodige verzuring. 'Op een gegeven moment krijg je ontzettend last van je kont, je rug en je armen. Ja, wat voel je eigenlijk niet? Drie van ons hadden nog nooit zo'n afstand gefietst', vertelt Sven.

Maatschappij bedankt

In totaal zetten zestien leden van Exstudiantes zich voor de actie in. Bestuurslid Hessel Nijenhuis kijkt tevreden terug: 'Wij, als oud-studenten, hebben veel te danken aan de maatschappij. In deze moeilijke tijden wilden we graag iets terug doen.'
Bekijk hieronder de reportage van OOG TV:
Sporten voor het goede doel