Nieuw viaduct in Stad is op zijn plek gereden (update)

De viaductdelen liggen klaar voor transport
De viaductdelen liggen klaar voor transport © Martin Drent/RTV Noord
Een man met twee joysticks in de hand kijkt geconcentreerd naar het nieuwe viaduct over de Laan Corpus den Hoorn in Stad. Centimeter voor centimeter stuurt hij het viaduct, dat op een machine met tientallen wieltjes ligt, naar de plek van bestemming.
‘Hij heeft een verantwoordelijke taak’, vertelt Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort. ‘We zijn driekwart jaar bezig geweest met het bouwen van dit viaduct, dus er is veel geld mee gemoeid.’
De viaductdelen liggen op het transportvoertuig
De viaductdelen liggen op het transportvoertuig © Martin Drent/RTV Noord
Het viaduct is 150 meter verderop gebouwd, aan de Jan Evert Scholtenlaan bij het Stadspark. Zaterdag in de vroege ochtend is het gevaarte van duizend ton op wielen gezet. Daarna kon hij richting de ringweg worden gereden.
Bekijk hieronder het inrijden van het viaduct in 40 seconden. In deze timelapse zie je onder andere hoe het viaduct een kwartslag draait.
Inrijden nieuw viaduct

Niet kantelen of wippen

Toch is het rijden niet het meest spannende klusje van vandaag. Kramer: ‘Aan het eind van de dag moet het viaduct op zijn ondersteuning worden gelegd. Als we hem laten zakken, moet hij op alle punten vlak liggen. Hij mag niet kantelen of wippen en moet de komende jaren niet verschuiven. Dat wordt echt passen en meten.’

Volgend weekend opnieuw spannend

Na dit weekend is de klus nog niet geklaard. Het viaduct bestaat namelijk uit twee delen: een noordelijk en een zuidelijk deel. Het deel dat vandaag wordt geplaatst, komt aan de noordkant oftewel aan de kant van het Stadspark.
Het tweede nieuwe viaduct, dat bovenop het andere deel ligt, komt aan de zuidkant oftewel aan de kant van het sportpark. ‘Dat deel wordt volgend weekend met twee kranen van zevenhonderd ton over de ringweg heen getild, dus dat is ook nog wel spectaculair’, vertelt Kramer. ‘Als dat fout gaat, hebben we echt een probleem, want dan hebben we twee viaducten die beschadigd kunnen zijn.’
Het duurt nog tot eind dit jaar of begin volgend jaar voordat we over het nieuwe viaduct kunnen rijden.

Scholtenlaan afgesloten voor verkeer

Vanwege het werk aan het viaduct is de Jan Evert Scholtenlaan bij het Stadspark tot maandagochtend afgesloten voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. Auto’s kunnen het Stadspark bereiken via de Campinglaan. Fietsers kunnen het Stadspark bereiken via de Concourslaan of de Piccardthof.
In het weekend van 24 juli tot en met 26 juli is de ringweg (A7) afgesloten tussen de aansluiting Groningen West en het Vrijheidsplein. Tijdens het inrijden en inhijsen zijn er aan de noordzijde van de rotondes extra stremmingen nodig. Het verkeer wordt dan omgeleid via de op- en afritten.
De werkzaamheden aan het viaduct zijn te volgen via een livestream:
Verslaggever Martin Drent is zaterdag aanwezig bij de klus:
Om half negen zaterdagmorgen schoot het al aardig op en was het viaduct bijna aangekomen bij zijn nieuwe plek:
Nog zes meter te gaan
Nog zes meter te gaan © Martin Drent/RTV Noord