Nog één keer koersen en dan is het voorbij op de drafbaan

De drafbaan in Groningen
De drafbaan in Groningen © Henk Elderman/RTV Noord
De laatste loodjes breken aan voor de drafbaan in Groningen. Zondag was de op één na laatste koersdag in het Stadspark. Op 1 augustus gaat het hek na honderd jaar draverijen definitief op slot.
Op die dag zullen de emoties loskomen bij deelnemers, toeschouwers en het bestuur van de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging (KH&RV). De vraag die menigeen zich stelt is: Waarom kunnen paardenkoersen en evenementen niet samengaan in de toekomst? Zoals bekend wil de gemeente het terrein inrichten voor evenementen. De draverijen moeten daarvoor wijken.

Terras zit vol

Hoe dan ook, er was een mooi programma samengesteld op de voorlaatste koersdag ooit. De KH&RV zorgde voor de omlijsting en voor het eerst dit seizoen mocht er publiek komen. De toeschouwers gaven daar gehoor aan. Het terras zat vol, wel met inachtneming van de anderhalve meter afstand.
Je zou hier bij wijze van spreken morgen een festival kunnen houden en dan kunnen wij over twee weken weer een koersdag organiseren
Sytske de Vries, bestuurslid Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen

Interessante koersen

Sportief gezien waren de koersen vier en zes de meest interessante. In de zesde race van de middag werden de Sweepstakes Trials gereden als opmaat naar 1 augustus als de echte Sweepstakes, het jaarlijkse hoogtepunt, op het programma staat. In de vierde koers werd een heus Nederlands Kampioenschap Monté verreden, een discipline voor dravers die in koersen onder het zadel starten.
De Sweepstakes Trials in volle gang
De Sweepstakes Trials in volle gang © Henk Elderman/RTV Noord

Geen hattrick

Sytske de Vries, eveneens bestuurslid van de vereniging, blinkt daarin uit. Ze won de titel al twee keer op rij met haar paard Cashflow. Een felbegeerde hattrick lukte niet. 'Ik kon niet hard genoeg mee toen er vooraan een versnelling geplaatst werd, waardoor er een te groot gat kwam. Maar door het sterke karakter van Cashflow kwamen we aan de binnenkant nog weer terug en werden we derde', beschouwt De Vries na. De uitslag werd later herzien waardoor ze door onreglementair koersen van de nummer twee een plek opschoof.

Einde aan drafsport in de stad

Ook De Vries kan het niet verkroppen dat er over veertien dagen een einde komt aan de drafsport in de stad. 'Het is volstrekt onnodig, want je zou hier bij wijze van spreken morgen een festival kunnen houden en dan kunnen wij over twee weken weer een koersdag organiseren. Dat maakt het moeilijk om te accepteren, omdat het eigenlijk niet nodig is', vindt De Vries.

Supergoeie sfeer

De Vries wil nog niet al te veel nadenken over de sluiting van de drafbaan. Ze wil zich samen met het bestuur en de vrijwilligers inzetten voor een waardig afscheid van de drafbaan. 'De focus ligt op de laatste twee koersdagen. Vandaag is dat tot dusver goed gelukt. Er is een supergoeie sfeer en iedereen houdt zich aan de maatregelen. Ik wil nu niet al te veel stilstaan bij 1 augustus als het voorbij is hier.'