Meer overlast in Zandplatenbuurt Delfzijl: ‘Het wordt steeds crimineler’

De Borkumerrif is volgens omwonenden de straat waar veel overlast vandaan komt
De Borkumerrif is volgens omwonenden de straat waar veel overlast vandaan komt © Leonie Kort/RTV Noord
Crossen met motoren, tot ‘s ochtends vroeg overlast van harde muziek en jeugdbendes in de straat: het is voor inwoners van de Zandplatenbuurt in Delfzijl al jarenlang dagelijkse kost.
De buurt kampt met overlast vanuit de Borkumerrif, een straat waar je volgens omwonenden ‘echt niet welkom bent’.
Volgens de gemeente Eemsdelta zijn er recentelijk signalen binnengekomen waaruit blijkt dat de overlast niet alleen toeneemt, maar ook in verzwaarde vorm plaatsvindt.
Dat het steeds erger wordt kunnen buurtbewoners beamen.

Verboden wapenbezit

‘Je merkt dat er sinds corona steeds meer jongeren op straat hangen. We horen verhalen over verboden wapenbezit en vuurwerk, dan voel je je niet prettig natuurlijk. Het zijn niet alleen jongeren uit Delfzijl, maar er is ook toeloop vanuit Appingedam. Het wordt steeds crimineler’, zegt een bewoner van de Zandplatenbuurt.
Afgelopen woensdag hebben de inwoners van de Zandplatenbuurt Zuid een brief gekregen van burgemeester Gerard Beukema waarin hij meldt de overlast niet langer te tolereren is. Zo nodig worden er ook 'vergaande maatregelen' getroffen, schrijft de burgemeester.
‘Ik hoop dat de ernst van de situatie nu eindelijk bij de burgemeester is doorgedrongen en er een keiharde aanpak komt’, zegt de bewoner hoopvol.

‘Niet iedereen durft melding te maken’

In de brief roept Beukema de omwonenden op om overlast te melden. Zo kan een dossier worden opgebouwd. ‘Er is een intensieve samenwerking aangegaan met Acantus, Cadanz en de politie. Samen stellen wij een plan van aanpak op om overlast tegen te gaan en te stoppen’, zegt een woordvoerder van de gemeente.
De bewoner hoopt dat omwonenden ook daadwerkelijk melding gaan maken. ‘Er heerst veel angst in de buurt, niet iedereen durft melding te doen.’
De buurtbewoner wilde alleen anoniem zijn of haar verhaal doen. De naam is bekend bij de redactie.