Instellingen

Raad van State wijst bezwaren tegen gaswinningsbesluit af

Een gaswinningsinstallatie
Een gaswinningsinstallatie © Archief RTV Noord

Het bezwaar van de Groninger Bodem Beweging (GBB) en een aantal inwoners van Groningen tegen het gaswinningsbesluit van de minister is afgewezen door de Raad van State (RvS).

De zaak draaide om de instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat met de winning van 8,1 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld voor de periode 2020-2021. Volgens de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de RvS zijn de veiligheidsrisico's voor de omwonenden 'op de juiste manier vastgesteld door de minister'.

'Ook heeft hij maatregelen genomen om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen naar nul. De verwachting is dat er vanaf 2022 geen gas uit het Groningenveld meer nodig is, zonder dat de leveringszekerheid in gevaar komt', schrijft de RvS in een toelichting op de uitspraak.

Vijfde uitspraak over het gaswinningsbesluit

Het was de vijfde keer in zes jaar tijd dat de Raad van State een uitspraak deed over het gaswinningsbesluit. In 2015, 2017 en 2019 werd het instemmingsbesluit van de minister over de hoeveelheid gas die gewonnen mocht worden uit het Groningenveld vernietigd. In 2020 oordeelde de raad dat de minister mocht instemmen met de winning van 11,8 miljard kubieke meter gas voor het jaar 2019-2020.