Aljo en Wanda willen meer tijd voor zoontje Sepp en stoppen met Oude Raadhuis Zuidhorn

Aljo Buiter voor zijn zaak Het Oude Raadhuis in Zuidhorn
Aljo Buiter voor zijn zaak Het Oude Raadhuis in Zuidhorn © Niels Timmerman/RTV Noord
Aljo en Wanda Buiter stoppen met hun zaak Het Oude Raadhuis in Zuidhorn, omdat ze hun zoontje Sepp (2) nu te weinig zien. De bistro staat sinds dinsdag te koop.
‘Hardcore horeca’, noemt Aljo (51) het werk dat ze nu dertien jaar doen. Met zijn vrouw Wanda (40) maakt hij lange dagen in de zaak. Als ze ’s avonds na het diner de deur van de bistro achter zich dicht trekken, ligt Sepp al lang en breed te tukken.
En dat willen ze niet meer. Ze spreken bij de geboorte van hun zoon af dat ze iets moeten zoeken dat beter te combineren is met de opvoeding van Sepp. Dat ze nu doorpakken, komt door de coronacrisis.

Klaar met nachtwerk

Tijdens de lockdown genieten Aljo en Wanda van de tijd die ze met Sepp doorbrengen. Als het kabinet versoepelingen voor de horeca doorvoert, komen ze tot de conclusie dat ze klaar zijn met het avond- en nachtwerk.
Als de zaak is verkocht, vertrekt de familie Buiter naar Drenthe. De drie brengen er nu al veel tijd door: op vrije dagen vertoeven ze in hun bungalow met een flinke lap grond in Exloo. De buitenruimte daar staat in schril contrast met hun huis in Zuidhorn. Ze wonen boven de zaak en missen een tuin.
‘We hebben hier in Zuidhorn eigenlijk geen privéplekje buiten’, zegt Aljo. ‘En zo’n leien dak ziet er prachtig uit, maar in de zomer is het boven snikheet. Bovendien bevalt Drenthe ons heel goed.’
Bistro het Oude Raadhuis in Zuidhorn
Bistro het Oude Raadhuis in Zuidhorn © Niels Timmerman/RTV Noord
Aljo en Wanda willen daar iets nieuws beginnen. Wat dat precies moet worden, is nog niet helemaal duidelijk. Vaststaat dat de nieuwe zaak open is tijdens winkeltijden. Aljo mikt op toeristen die Drenthe op de fiets verkennen en denkt aan daghoreca, met eventueel een winkel of een afhaalpunt voor maaltijden.

Gehecht aan monumentaal pand

Dus toch weer horeca. Een andere tak van sport hebben ze geen moment overwogen. ‘Koken met streekproducten, het contact met onze gasten: dit is wie wij zijn’, zegt Aljo. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het ons daar ook weer gaat lukken.’
Hun vertrek betekent ook dat ze afscheid nemen van het monumentale pand in het hart van Zuidhorn. ‘Wanda heeft er wat meer moeite mee, die is toch gehecht geraakt aan deze plek. Ik zie het zelf als iets zakelijks’, zegt Aljo. ‘Al ben ik wel trots op wat we hier hebben neergezet.’
Wanneer ze naar Drenthe verhuizen, hangt af van de verkoop en verhuur van hun huidige zaak. De inboedel van het Oude Raadhuis is van hen en staat te koop, het pand zelf is te huur.