65-plussers blij met fietscursus: ‘Ook als je 81 bent kun je een hoop leren’

65-plussers krijgen uitleg tijdens de fietscursus in Leek
65-plussers krijgen uitleg tijdens de fietscursus in Leek © Colin Mooijman/RTV Noord
Opstappen, afstappen en slalommen door pionnetjes: 65-plussers spijkerden donderdagochtend hun techniek bij tijdens een fietscursus in Leek.
De training is georganiseerd door het campagneteam van Verkeerswijzer Groningen. Fietsdocent Tekla Scholtens van de fietsersbond legt uit dat ouderen relatief vaak vallen.
‘Ook als er niemand in de buurt is’, zegt Scholtens. ‘Doel van de cursus is mensen bewust te maken van wat ze niet meer zo goed kunnen, en we leggen uit wat ze daaraan kunnen doen. Soms zijn fietsers angstig geworden. We hopen dat hierdoor hun zelfvertrouwen groeit.’
De ochtend begint met een presentatie en een kop koffie. Daarna halen de deelnemers de fietsen uit de rekken om zelf aan de slag te gaan. De cursus start bij de basis. Want hoe stap je eigenlijk veilig op?

Heren op een damesfiets

‘We adviseren heren om op een damesfiets over te stappen, zodat ze hun been niet over die stang hoeven te zwaaien. Dames vertrekken vaak steppend, maar het is veiliger om voordat je gaat fietsen je voet al aan de andere kant te plaatsen’, zegt de fietstrainer.
Op de elektrische fiets gaan ouderen weer als een speer, maar daardoor gaat het ook vaker mis. ‘Ze zijn het niet gewend. En als je ouder bent, is het moeilijker om te leren’, aldus Scholtens.
65-plussers spijkeren fietstechniek bij

In een lage versnelling beginnen

Cursist Jan van Cruchten (68) stapte onlangs over op een e-bike en beaamt dat het wennen is. ‘De training is daarom heel zinvol. Ik heb geleerd dat ik rustig moet blijven. De manier van opstappen is belangrijk, en als je wegfietst moet je in een lage versnelling beginnen.’
De heup en elleboog van deelnemer Akke Ritmeester (81) zijn nog bont en blauw van een val twee weken terug. ‘Hoe het kwam? Als ik langzaam fiets, dan val ik. Dat gebeurt best vaak. Dan rem ik te snel of ik verlies mijn evenwicht. Ik durfde niet meer, maar ik ben een stuk zelfverzekerder geworden door de cursus. Ook als je 81 bent kun je nog heel wat leren.’