Zonnebaden bij de Hoornseplas? 'Ga niet onder een boom met rood-wit lint liggen'

Een boom bij de Hoornseplas met rood-wit afzetlint
Een boom bij de Hoornseplas met rood-wit afzetlint © Karin Hunziker
Als je deze zomer een bezoekje brengt aan de Hoornseplas, kijk dan goed onder welke boom je je badhanddoek neerlegt. De eikenprocessierups is namelijk opgedoken in het gebied.
Vooral rond het naaktstrand en in de bosschages achter de ligweide hebben de rupsen hun intrek genomen in verschillende eiken, vertelt directeur Karin Hunziker van Meerschap Paterswolde.

Negatief zwemadvies opgeheven

Bij de GGD en gemeente Groningen kwamen de afgelopen tijd meerdere klachten binnen van zwemmers. Ze hadden rode, jeukende bultjes na een plons in de plas. Alles wees in de richting van zwemmersjeuk, veroorzaakt door de larven van een wormsoort. Daarop kreeg de Hoornseplas een negatief zwemadvies.
Afgelopen week bleek dat niet zwemmersjeuk, maar de eikenprocessierups voor de klachten zorgde. Inmiddels is het negatieve advies dan ook weer opgeheven.
Als je er niet onder gaat liggen en kinderen niet de bosjes in rennen, valt het risico mee
Karin Hunziker - Directeur Meerschap Paterswolde
Ondertussen zit Meerschap Paterswolde dus wel met de eikenprocessierups in haar maag. 'Dat is voor het eerst', zegt Hunziker. 'We hebben dit jaar de bomen met een hoogwerker geïnspecteerd. Elke boom met een nest heeft een rood-wit lint gekregen. Als je daar niet onder gaat liggen en kinderen niet de bosjes in rennen, valt het risico voor badgasten volgens mij mee.'

Nesten aan elkaar plakken

Om de rups te bestrijden werd contact gezocht met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van nesten. Die bleken allemaal al volgeboekt. 'Ze werken met contracten bij gemeenten', legt Hunziker uit. 'Dus we hebben voor volgend jaar alvast een contract afgesloten.'
In de tussentijd gaat het Meerschap de eikenprocessierups op een alternatieve manier te lijf. 'We gaan de nesten fixeren, oftewel: de brandharen en het nest aan elkaar vastplakken met een soort lijm. Dan koekt alles aan elkaar en kunnen de rupsen en brandharen er niet meer uitkomen.'

Hopen op groen licht voor Paterswoldsemeer

Wat de waterkwaliteit in de Hoornseplas en het Paterswoldsemeer betreft, heeft Hunziker goed nieuws. 'In de plas is het water al jaren prima dankzij een apart watersysteem.' Op het Paterswoldsemeer, bij locatie De Lijte, geldt nog wel een negatief zwemadvies vanwege blauwalg. 'Maar dat neemt wel af', zegt Hunziker. 'We hopen bij de volgende meting groen licht te krijgen.