Ontwerper synagoge krijgt eigen tentoonstelling

De synagoge in Groningen
De synagoge in Groningen © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Het is veertig jaar geleden dat de synagoge aan de Folkingestraat in Stad gerestaureerd werd. Daarom wordt ontwerper Piet Cohen, die de nieuwe inrichting bedacht, geëerd met een tentoonstelling.
De synagoge is gebouwd in 1906. Tijdens de oorlog werd het pand gesloten door de Duitse bezetter. De Joodse gemeente verkocht het pand in 1952, waarna het dienst deed als onder meer een wasserij. Na een paar jaar leegstand vond de gemeente het midden jaren 70 tijd om het pand aan de Folkingestraat aan te pakken. Het gebouw werd aangekocht en gerestaureerd en er bleef zelfs nog wat geld over. En dat werd aan ontwerper Piet Cohen gegeven om de inrichting van de synagoge te bepalen.
Het gebouw werd veertig jaar geleden gerestaureerd
Het gebouw werd veertig jaar geleden gerestaureerd © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Sjoel

'Ik had het geluk dat mijn ontwerp er in één keer doorheen kwam. Normaal is zoiets altijd strijd, maar dit ging in volledige harmonie', herinnert Cohen zich.
Hij had de opdracht gekregen om de sjoel - het gebedshuis - kleiner te maken. Voor de holocaust konden daar 600 mensen zitten. 'Ik moest het aantal zitplaatsen reduceren tot 120', zegt Cohen. 'En zelfs dat was al veel voor het aantal leden van de gemeenschap.'
Het aantal zitplaatsen moest gereduceerd worden
Het aantal zitplaatsen moest gereduceerd worden © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Emotioneel gezien had Cohen geen band met de Groningse gemeenschap. 'Ik ben hier niet opgegroeid, dus in die zin deed het me niet zoveel. Maar dat ik het aantal plaatsen zo moest reduceren, vond ik wel een pijnlijk idee.'

Intimiteit

Het stelde de ontwerper voor een uitdaging: hoe creëer je intimiteit in zo'n groot gebouw. 'Door delen af te schermen is dat goed gelukt', concludeert hij veertig jaar na dato. Hij bouwde een stalen lichtconstructie, die functioneert als een doorzichtige koepel die boven de 120 zitplaatsen hangt.
Een van de mooiere dingen in de synagoge vindt Cohen de ark, de kast waar de torah in opgeborgen ligt. 'Deze is helemaal met koper omgeven, heel bijzonder. Dat heb ik nog nergens gezien.'
Piet Cohen
Piet Cohen © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Soeka

Vanwege het veertigjarig jubileum van de restauratie van de synagoge wordt Cohen geëerd met een expositie. Naast aandacht voor de totstandkoming van de Groningse sjoel zijn ook andere ontwerpen van de geboren Arnhemmer te zien.
Ontwerpen van Piet Cohen
Ontwerpen van Piet Cohen © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Een bijzonder object is een complete mobiele loofhut (soeka) van bijna 2,5 meter hoog. Dit exemplaar doet nog steeds jaarlijks dienst tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot).
Synagoge eert ontwerper