25.000 testen per dag bij nieuwe Testen-voor-Toeganglocatie

De XL-teststraat van Hestia in Zwolle
De XL-teststraat van Hestia in Zwolle © Xander Schurink
Tussen 6 en 13 augustus opent bij P+R Meerstad een nieuwe XL-coronatestlocatie. Er worden testen gedaan die toegang geven tot evenementen: het valt dus onder Testen voor Toegang.
Het Twentse bedrijf Hestia gaat de testen uitvoeren. Er kunnen per dag 25.000 testen gedaan worden.

Eredivisie

Hestia-directeur Xander Schurink hoopt de eerste testen uit te gaan voeren bij bezoekers van Eredivisiewedstrijden. De Eredivisie begint op 13 augustus: FC Groningen speelt twee dagen later, in een uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Momenteel mag een stadion maximaal voor tweederde gevuld zijn.
Ook al zijn steeds meer Nederlanders gevaccineerd, toch denkt Schurink dat het grootschalige testen voorlopig nodig blijft. 'Je kan het virus bij je dragen als je gevaccineerd bent', zegt hij. 'Je wordt dan zelf misschien niet zo ziek, maar je kan het aan iemand anders doorgeven die er wel ziek van wordt.'

Testen hoort erbij

De nieuwe deltavariant van het virus zorgt ervoor dat meer gevaccineerde mensen besmet raken. 'We hopen natuurlijk dat het testen een keer voorbij is. Maar zolang het virus muteert moet je er wel iets aan doen. Testen hoort daarbij', zegt Schurink.

Studenten moeten testen uitvoeren

Voor de testen is personeel nodig, zo'n 500 mensen per dag. Voor de vestiging in Groningen verwacht Hestia niet veel problemen om mensen te vinden die dat kunnen doen.
'Groningen heeft het geluk dat het een studentenstad is. Er wonen veel medische en paramedische studenten', zegt de directeur. 'Daarom hebben we daar geen zorgen over. Die mensen vinden we wel.'