Bouwplaats Overschild: 'We ondergaan het met zijn allen'

De versterking in Overschild komt op stoom. Overal in het dorp slopen bouwvakkers oude woningen of bouwen juist nieuwe huizen. De inwoners van Overschild laten het gelaten over zich heen komen.
Een ronkende cementwagen. Een grote vrachtwagen vol bouwmateriaal. Talloze busjes van vaklui geparkeerd langs de weg. Overschild is het afgelopen jaar veranderd in een grote bouwplaats.
Overlast
De overlast hoort erbij concludeert de 58-jarige Albert Groenwold die aan de Meerweg woont. 'De woningen van de overburen zijn gesloopt en nu wordt daar gebouwd. In het najaar gaat het waarschijnlijk bij ons beginnen, tenminste dat hopen we. En ja, dan hebben de buren misschien een tijdje last van ons', lacht Groenwold.
Groenwold kocht de woning een jaar geleden en wist toen al dat het pand gesloopt zou worden. 'Wij willen ecologisch bouwen. Dus met materialen die ook weer terug kunnen op de composthoop, zeg maar. Wij zijn met stro/leembouwplannen aan de slag. Het wordt een uniek huis, al is er nog iemand bezig in het dorp met een zelfde soort woning', zegt Groenwold.
Woning van boomstammen
Tijdens een wandeling door het dorp kan je goed zien dat het dorp in transitie is. De huidige bebouwing wordt afgewisseld door grote gaten waar binnenkort gebouwd gaat worden. Ook staan veel huizen in de steigers. 'Omdat de gemeente vrij gemakkelijk is, is de verscheidenheid best wel groot', zegt Jack van Dijk die momenteel zelf in een camper aan de rand van het dorp woont. Het is voor hem een stuk goedkoper dan de wisselwoningen die iets verderop staan.
'Het scheelt mij 1400 euro in de maand. Die kan ik mooi in de woning stoppen. Het wordt allemaal al krap genoeg', zegt Van Dijk.
Een bungalow, een woning van boomstammen of een schuurwoning. Alles is mogelijk in het dorp en dus gebeurt het ook. Van Dijk vind het wel mooi. 'Het is geen standaard, zeg maar. Iedereen mag het zo doen zoals hij zelf wil. Bijvoorbeeld die palenwoning, dat is compleet iets anders dan wat er stond, maar ik vind het eigenlijk wel leuk', aldus Van Dijk.
Frustratie en onrust
Toch is er onder de inwoners veel frustratie en onrust over de versterking. De huizen zijn ingedeeld in verschillende 'batches', waarbij voor iedere batch weer verschillende regels gelden. De 74-jarige Rob Gramberg, die aan de Kanaalweg woont, heeft zijn portie wel gehad. 'We hebben een hoop achter de rug en we zijn er nog niet. Er zitten nog wel wat strubbelingen voor we er zijn, maar het moment dat het zo ver is, komt steeds dichterbij en daar moet je je dan maar aan vasthouden', zegt Gramberg.
Naast zijn oude woning bouwt Gramberg een nieuwe woning naar Zweeds ontwerp. Het gaat om houtskeletbouw dat beter bestand is tegen aardbevingen. Gramberg hoopt snel zijn nieuwe woning te kunnen betrekken, al was hij net zo lief in zijn oude woning blijven wonen.
'Het overkomt ons en zo zitten de meeste mensen er in. Er zijn nog steeds mensen die eigenlijk niet willen. Die schuiven het vraagstuk van 'wat voor nieuw huis wil ik' hebben voor zich uit. Die willen dat gedoe niet. Dus ja, je ondergaat het met zijn allen', aldus Gramberg.

'Ik zou het zeker niet nog een keer doen'
Jannie en Bert Schrage verhuizen deze week naar hun nieuwe bungalow aan de Graauwedijk. Ze zijn 24 jaar geleden in het dorp komen wonen in een destijds spiksplinternieuwe woning. 'Die woning is uiteindelijk gesloopt omdat het versterken van die woning een stuk duurder bleek dan het bouwen van een nieuw huis', zegt Bert Schrage.
Naast alle bureaucratische rompslomp die ze hebben gehad met de verschillende instanties die met de versterking te maken hebben, zat het ook de laatste maanden niet mee voor het duo. De installateur leverde prutswerk en ook de spacker maakte er meerdere keren een zooitje van. En dan is er ook nog een akkefietje tussen de aannemer en de buren over een aantal coniferen die uit de tuin zijn verwijderd.
'Ik zou het zeker niet nog een keer over doen. Het is het echt niet waard, maar dat gaan we nu allemaal vergeten. We hebben ontzettend veel zin om vanavond in onze nieuwe woning te slapen', zegt Jannie Schrage met een grote glimlach.
Buitengebied wacht nog (steeds)
Waar de dorpskern van Overschild wordt overspoeld door bouwvakkers, gebeurt er in het buitengebied nog weinig tot niks. Dit tot grote frustratie van bijvoorbeeld Cees Wildervanck die in De Paauwen woont. 'Wij zitten weer in een andere 'batch' en dat schiet totaal niet op. Wij lopen door verschillende fouten jaren achter. Pas sinds kort hebben alle huizen hier zo'n beetje een versterkingsadvies en vervolgens hoor je weer helemaal niks', zegt Wildervanck.
Enigszins jaloers kijkt hij naar de bedrijvigheid in Overschild, waar nu wel door wordt gepakt. 'Ik gun die mensen natuurlijk alles, maar wij willen ook door. In het buitengebied wordt alles steeds vertraagd en volgens mij is dat gewoon tactiek. Het is niet dat we geen vertrouwen meer hebben in de overheden; we hebben gewoon een diep wantrouwen', zegt Wildervanck.
Bouwplaats Overschild: 'We ondergaan het met zijn allen'