Instellingen

Kromowidjojo net naast podium op 4x100 vrij

Ranomi Kromowidjojo met de Nederlandse estafetteploeg
Ranomi Kromowidjojo met de Nederlandse estafetteploeg © ANP

Ranomi Kromowidjojo (30) heeft met de Nederlandse estafettezwemsters op de Olympische Spelen van Tokio naast een medaille gegrepen op de 4x100 meter vrije slag. Net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro eindigde de ploeg als vierde.

Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk eindigden in de finale als vierde in 3.33,70. Australië veroverde in Tokio het goud in een wereldrecord: 3.29,69. Het zilver ging naar Canada (3.32,78), het brons naar de Verenigde Staten (3.32,81). Nederland had zich als tweede geplaatst voor de olympische finale.

Marrit Steenbergen moest daarin haar plek afstaan aan Toussaint, die de derde 100 meter voor haar rekening nam. Het Nederlandse kwartet lag na de eerste 100 meter achteraan. Startzwemster Busch kon in haar eerste olympische finale het tempo vooraan niet bijhouden en gaf na 54,64 over aan Kromowidjojo, die één plek winst boekte. Toen Heemskerk als slotzwemster het water in dook, lag Oranje nog steeds op de zevende plek.

Australië oppermachtig

De 33-jarige Heemskerk, die al maanden in grootse vorm steekt, bracht Nederland nog dicht in de buurt van een medaille. Het lukte haar echter niet om de olympisch kampioenen Penny Oleksiak (Canada) en Simone Manuel (VS) te passeren. Het Australische viertal, bestaande uit de zussen Cate en Bronte Campbell, Emma McKeon en Meg Harris, was oppermachtig en veroverde voor de derde keer op rij olympisch goud op dit onderdeel.

'In Rio was ik iets meer teleurgesteld'

‘Vierde, dat is een stomme plek. Aan de andere kant: we stonden er wel weer. We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg. Ik wil in een finale altijd knallen en voor een medaille gaan. Ik ben dan wel de laatste die zegt: we zien wel hoe ver we komen. Maar je moet ook realistisch zijn. Australië had iets fout gedaan als ze hier niet hadden gewonnen. En we wisten dat er meer teams om de medailles konden strijden. Het is dan maar net hoe goed je met z'n vieren bent. In Rio was ik wel iets meer teleurgesteld door het resultaat’, aldus Kromowidjojo.

Goud en zilver

Kromowidjojo en Heemskerk pakten met de estafetteploeg eerder olympisch goud (Peking 2008) en zilver (Londen 2012) op dit nummer. Bij de EK eerder dit jaar in Boedapest pakte de Nederlandse estafetteploeg zilver achter Groot-Brittannië.