Instellingen

Viaductdeel van 110 ton over zuidelijke ringweg gehesen

Het viaductdeel wordt over de ringweg gehesen
© Mario Miskovic/RTV Noord
Het viaductdeel wordt geplaatst
© Mario Miskovic/RTV Noord

Ter hoogte van de Laan Corpus den Hoorn in de stad is zondagochtend een 110 ton zwaar viaductdeel over de zuidelijke ringweg getild. Het onderdeel is gebouwd aan de kant van het Stadspark, maar moet de zuidkant van de bestaande weg verbreden. Dus ging het de lucht in.

En dat was best spannend, zegt Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort.

'Het is een viaductdeel van 43 meter lang, 1,5 meter breed en maar 80 centimeter dik. Je wilt niet dat als je dat deel optilt, dat hij in tweeën scheurt. Dat zou kunnen gebeuren, daarom hebben we extra bewapening toegevoegd. Maar het ging heel voorzichtig en geleidelijk. Hij ligt nu op de plek waar hij moet liggen, dus het is voortreffelijk verlopen.'

Bekijk hier beelden van de hijsklus:

Kranen tillen loodzwaar viaduct over zuidelijke ringweg

Nieuwe afritten

Een week geleden is ook al een viaduct geplaatst op deze plek, maar dan aan de noordzijde. Dat was een compleet viaduct en die moet op zijn plek gerold worden. Nadat het smalle viaductdeel op zijn plaats is getild, volgt er later deze zomer nog een viaductdeel aan de zuidzijde van de ringweg.

De noordelijke en zuidelijke viaductdelen zijn toekomstige afritten. Het deel dat zondag is toegevoegd is ter verbreding van het bestaande viaduct.

'Als je in de toekomst vanaf Drachten komt, en je wilt bijvoorbeeld richting de westelijke ringweg, dan moet je over het viaduct dat hier nog naast komt aan de zuidzijde', legt Kramer uit.

Stremming tot 6.00 uur

Om de klus te kunnen klaren is dat deel van de zuidelijke ringweg afgesloten. Er staan namelijk twee enorme kranen op de weg. Het verkeer wordt omgeleid langs de af- en opritten, vlak naast de werkzaamheden. Maandagochtend om 6.00 uur is de weg weer open, verzekert Kramer.