Arjen voltooit Tour de France van 1903: 'Het was soms gewoon te lang'

Arjen Dijkstra na de finish in Parijs
Arjen Dijkstra na de finish in Parijs © Eigen foto
Het zit erop voor Arjen Dijkstra uit Haren: Na 2.400 kilometer trappen hebben hij en zijn fietsmaten de route van de Tour de France van 1903 volbracht. Vrijdagavond kwam het stel aan in Parijs.
Het ging weliswaar 'maar' om zes etappes in twee weken tijd, maar die waren wel elk tussen de 400 en 500 kilometer lang.

'Het was gewoon te lang'

Na een fietsdag werd een rustdag gehouden en in het weekend werd er niet gefietst. Dat betekent niet dat het makkelijk was, want er moest dus wel 1.200 kilometer per week worden gefietst. De kortste etappe was 270 kilometer.
'De langste etappe was 480 kilometer, maar dat hebben we niet gehaald. De langste was voor ons 430. Wij hebben enkele keren wat afgesneden, want het was soms gewoon te lang', zegt Dijkstra tegen Omrop Fryslân. De geboren Fries is in het dagelijks leven directeur van het Universiteitsmuseum in de stad Groningen.
Het gaf echt het gevoel van de eerste Tour de France-rijders
Arjen Dijkstra - Fietsfanaat
'Wij begonnen om 4:00 uur 's nachts en dan probeerden we zo ver mogelijk te komen. Wij hadden een busje mee en die reed dan naar een plaats. Daar stond die dan klaar met eten en nieuw water. En dan fietsten wij weer 75 kilometer. Zo ging het de hele tijd verder.'

'Het gekke is: het was hartstikke leuk'

's Ochtends was het weleens een lastige opgave om weer op de fiets te stappen. De wekker ging 's ochtends om 3:00 uur, dan even wat eten en weer vroeg op de fiets, maar Dijkstra vond het geweldig:
'Het gekke is: het was echt hartstikke leuk. Ook 's nachts door de Franse steden en over het Franse platteland, dat was schitterend. Het gaf echt het gevoel van de eerste Tour de France-rijders.'
De vriendengroep onderweg door Frankrijk
De vriendengroep onderweg door Frankrijk © Eigen foto

Regen, tegenwind en honger

'Van de zes dagen hadden we vijf en een halve dag tegenwind. Op de eerste dag was het nat, ik heb nog nooit zoveel regen gezien: 300 kilometer alleen maar regen en keiharde regen', beschrijft Dijkstra zijn tocht. En dan had hij op de laatste dag ook nog een hongerklop: 'Ik voelde mij niet goed en wat draaierig. Toen dacht ik wel: komt dit wel goed?'
De vriendenploeg ondernam de expeditie omdat een van de mannen vijftig werd. Om een midlifecrisis te voorkomen wilde hij 'iets geks' doen.
Alle belevenissen van Dijkstra zijn hier terug te lezen.