Streep door meerdaagse festivals, maar Noorderzon gaat door

Een eerdere editie van Noorderzon
Een eerdere editie van Noorderzon © RTV Noord/Sanne Vast
Het was even schrikken voor de organisatie van Noorderzon maandagmiddag. Premier Rutte en minister De Jonge maakten in een persconferentie bekend dat meerdaagse evenementen tot in ieder geval 1 september niet door mogen gaan.
Het hertesten van bezoekers tijdens zo???n festival zou logistiek niet goed te regelen zijn.
???Het is altijd even schrikken, zo???n aankondiging???, zegt woordvoerder Milou de Boer van Noorderzon. ???Maar het lijkt erop dat wij verder kunnen op de gekozen weg.???

Kleiner en op anderhalve meter afstand

???Wij zijn vanaf het allereerste begin gaan werken met anderhalve meter afstand en een kleinere capaciteit. Twee weken geleden kwam daar nog bij dat we onze locatie in het Noorderplantsoen opnieuw kleiner moesten maken. Toen hebben we besloten om daar met twee eilanden te gaan werken.???
Veel minder bezoekers dan normaal, maar we zijn al blij dat het door kan gaan'
Milou de Boer, Noorderzon

De twee eilanden

Er komt een eiland in het zuidelijk deel van het plantsoen bij de speelweide en eentje in het noordelijk deel tegenover het basketbalveldje. Op de voorstellingslocaties en terrassen heeft iedereen een vaste zitplaats en kan voldoende afstand worden gehouden, is het idee.
???Per eiland kunnen we, buiten de voorstellingslocaties om, 500 tot 750 bezoekers kwijt???, zegt De Boer. ???Dat zijn er veel minder dan normaal, maar we zijn al blij dat het zo door kan gaan.???
Daarnaast heeft Noorderzon ook nog tien locaties in de binnenstad.

Noorderzonsfeertje

De ruimte om een hapje en een drankje te doen is dit jaar een stuk kleiner. Toch is er wel ruimte voor horeca. De Boer: ???We werken met verschillende partners die eten aanbieden. En er zijn allerlei plekjes om een drankje te doen.???
Voor het cre??ren van die typische Noorderzon-sfeer vindt De Boer het heel belangrijk dat ze terug zijn in het Noorderplantsoen. ???Vorig jaar waren we alleen in het centrum en toen misten we het plantsoen. Daar zijn we nu dus meteen omheen gaan bouwen. We zijn heel blij dat we daar weer zitten en we gaan er iets moois van maken in dit superrare jaar.???
???Nog lang niet alle voorstellingen zijn uitverkocht???, stipt De Boer nog aan. Bezoekers hebben dus geen qr-code of testbewijs nodig om het terrein op te kunnen.