Veenhuizen uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed

Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Koloni??n in 1818
Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Koloni??n in 1818 © RTV Drenthe/Roy Schutte
De Koloni??n van Weldadigheid in Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord, en het Vlaamse Wortel worden op de lijst van Unesco Werelderfgoed bijgeschreven. Het is voor het eerst dat erfgoed uit Drenthe op de Unesco Werelderfgoed-lijst komt.
Dat schrijft RTV Drenthe. Maandagmiddag kwam het hoge woord eruit. In de Chinese stad Fuzhou nam het Werelderfgoedcomit?? het positieve advies over van zijn belangrijkste adviesorgaan Icomos.

Vier van de zeven

Vier van de zeven Koloni??n van Weldadigheid krijgen de status, na de mislukte poging om op de Unesco-lijst te komen in 2018 vielen de Overijsselse koloni??n Willemsoord en Ommerschans af, hetzelfde gold voor het Vlaamse Merksplas. De zeven koloni??n blijven in de toekomst wel samen het verhaal van Johannes van den Bosch vertellen.
De Hoofdweg in Veenhuizen, met Directiehotel Excelsior
De Hoofdweg in Veenhuizen, met Directiehotel Excelsior © Miranda Drenth/RTV Drenthe

Wat zijn de Koloni??n van Weldadigheid?

Van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij stichtte landbouwkoloni??n, de eerste kwam op de 'woeste gronden' zoals hij het gebied rondom Frederiksoord noemde. Arme en kansloze stedelingen kregen in de koloni??n een huisje en wat grond en werden omgeschoold tot boer. Zo konden ze zelf in hun voedsel voorzien. Later kwamen er ook onvrije koloni??n waar wezen en bedelaars in een afgesloten omgeving moesten werken. Daar is Veenhuizen een voorbeeld van.
De militaire precisie waarmee generaal Van den Bosch de koloni??n opzette, is terug te zien in het landschap. Kaarsrechte lanen met bomen en karakteristieke huizen en gebouwen tekenen het landschap. In Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en Wortel is dat nog het best te zien, daarom krijgen alleen die gebieden het Unesco-predicaat.

Gevolg

De erkenning door de Unesco is een erekwestie, erfgoederen met de Unesco Werelderfgoed-status profiteren van de wereldwijde naamsbekendheid van het label. De Unesco-status moet een economische boost geven aan de regio vanwege de aantrekkingskracht die de status heeft op toeristen.
Ook schept de nieuwe status verplichtingen. Overheden zijn verplicht om het erfgoed goed te onderhouden. Mochten ze daar niet aan voldoen, kan Unesco beslissen het erfgoed van de lijst te schrappen. Dat gebeurde overigens pas drie keer in de geschiedenis.