Celstraf voor veiligelander die bus vernielde

Buslijn 73 naar Emmen
Buslijn 73 naar Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
Een 22-jarige Marokkaanse asielzoeker uit Ter Apel moet een week de cel in voor vernieling van het plafond van een bus op het traject Emmen-Ter Apel.
De buslijn staat bekend om incidenten met vooral veiligelanders, asielzoekers die in Nederland geen kans maken op een verblijfsvergunning.

Zonder geldig kaartje in de bus

De problemen spelen al langer. Ook op 25 april in Emmen was het raak. De 22-jarige man zat samen met twee vrienden in de bus, maar zonder geldig kaartje. Toen een toezichthouder er iets van zei, ontstond er gedoe in de bus.
De chauffeur schakelde daarop de politie in. Die pakte een van de mannen op. De 22-jarige bemoeide zich met de ruzie. Hij haalde met zijn vuist uit naar het plafond in de bus.

Vernieling

De mannen veroorzaakten volgens de aanklager de hele dag al moeilijkheden. Ook beledigden ze de chauffeur. De man verklaarde op het bureau dat hij per ongeluk het plafond van de bus had geraakt. Maar dat verhaal verwees de rechter naar het land der fabelen. Bovendien was de vernieling door meerdere getuigen gezien.

Zes weken in Nederland

De Marokkaanse twintiger maakt geen kans op een verblijfsvergunning in Nederland, omdat Marokko door de Nederlandse regering als veilig wordt beschouwd. Hij was net zes weken in Nederland toen hem een taakstraf werd opgelegd wegens diefstal. Hij verscheen niet op zitting.

Chauffeurs onveilig

De route met overlast gevende asielzoekers is de chauffeurs van dat traject al jaren een doorn in het oog. Een deel van hen voelt zich onveilig omdat ze met regelmaat door deze groep worden geintimideerd, beledigd en bedreigd.