Provincie versoepelt voorwaarden van lening aan Ommelander Ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda
Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda © Elwin Baas/RTV Noord
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) krijgt vijf jaar langer de tijd om een lening van tien miljoen euro terug te betalen aan de provincie. Bovendien gaat de rente op de lening omlaag.
Het gebaar van de provincie betekent een belangrijke lastenverlichting voor het Scheemder ziekenhuis. Bij de deal tussen het OZG en de provincie is ook het UMCG betrokken. Het UMCG is aandeelhouder van het OZG en staat borg voor het merendeel van de lening van tien miljoen.

Basiszorg 'verplaatst'

Net als de provincie gaat het UMCG akkoord met een renteverlaging en met een verlenging van de looptijd van tien naar vijftien jaar. Bovendien heeft het UMCG het grootste deel van de basiszorg voor patiënten uit Oost-Groningen 'afgestoten' naar het OZG, wat weer goed is voor de omzet van het noodlijdende ziekenhuis.

De lening van tien miljoen

In 2016 verstrekte de provincie een lening van 10 miljoen euro als bijdrage aan de bouw van een streekziekenhuis aan de A7 bij Scheemda. Volgens de oorspronkelijke afspraken staat het UMCG borg voor 6,2 miljoen euro tegen 2,6 procent rente (wordt nu 1,5 procent). De overige 3,8 miljoen komt voor risico van de provincie tegen 7 procent rente (wordt nu 4,5 procent).

Water bij de wijn

De eerste twee jaar hoefde het OZG nog niets af te lossen. In 2019 betaalde het ziekenhuis de eerste aflossing van 1,67 miljoen euro aan de provincie. De bedoeling was dat het OZG in 2026 het volledige bedrag van tien miljoen zou hebben terugbetaald. Maar in de loop van 2020 stopte het ziekenhuis met betalen, omdat het de lasten niet meer kon dragen.
Najaar 2020 kwam naar buiten dat het OZG in financieel zwaar weer verkeert. Dat de provincie nu water bij de wijn doet, geeft lucht. Maar er moet meer gebeuren om het ziekenhuis in veilige haven te loodsen. Ook de banken zullen over de brug moeten komen. De raad van bestuur van het OZG is nog met deze partijen in gesprek over een lastenverlichting.

Orde op zaken

Daarnaast is het ziekenhuis bezig intern orde op zaken te stellen. Al met al gaat het om een structurele bezuiniging van circa vijf miljoen euro, die binnen enkele jaren moet zijn gerealiseerd. Volgens het ziekenhuis zal één en ander geen banen gaan kosten.