NAM heeft nu helft gaslocaties in Groningenveld buiten werking gesteld

De NAM-locatie van Tjuchem
De NAM-locatie van Tjuchem © NAM
Van de 22 productielocaties in het Groningenveld heeft de NAM er inmiddels elf losgekoppeld van het gasproductiesysteem. Komend gasjaar volgen mogelijk nog zes locaties.
Dat meldt de NAM woensdag. Het loskoppelen en daarna opruimen van productielocaties hoort bij het versneld dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

Sluiting hangt af van stikstoffabriek Zuidbroek

De NAM-locatie in Ten Post werd in december 2019 als eerste ontmanteld. Daarna volgden de putten in Uiterburen, Siddeburen, Overschild, Noordbroek, Nieuw Scheemda, Midwolda, Leermens, Eemskanaal, De Paauwen en ’t Zandt.
Voor komend gasjaar staat vast dat de NAM-locatie Tjuchem sluit. Of de putten van Kooipolder, Slochteren, Oudeweg, Amsweer en Schaapbulten ook sluiten, hangt volgens de gasproducent af van het in gebruik nemen van de stikstoffabriek in Zuidbroek. 'De NAM is van mening dat deze locaties hoe dan ook al op 1 april 2022 kunnen sluiten.'

Opruimen van gasputten

Met het opruimen van de gasputten boekt de NAM naar eigen zeggen vooruitgang. De putten op de locatie Uiterburen zijn verwijderd en in augustus/september volgt Noordbroek. Daar zijn voorbereidende werkzaamheden begonnen.
De leidingen en kabels die na het sluiten van een gasput overbodig zijn geworden, wil de NAM gebruiken voor projecten op het gebied van duurzame energie. Daarover lopen gesprekken met onder meer gemeenten, Groninger Dorpen en Economic Board Groningen.