SP wil opheldering van staatssecretaris over incidenten in bussen van en naar Ter Apel

De asielbus van Ter Apel
De asielbus van Ter Apel © RTV Noord
'Bent u bereid om zelf in te grijpen nu lokale maatregelen geen effect hebben?' Dat is één van de Kamervragen van SP-kamerlid Jasper van Dijk aan staatssecretaris Broekers-Knol over de problemen in de bussen van en naar Ter Apel.
Van Dijk wil opheldering van de bewindsvrouw over de aanhoudende incidenten met asielzoekers in en rond de buslijnen 72, 73 en de pendelbus van en naar het asielzoekerscentrum.

Niet meer langs het azc

De problemen doen zich al heel lang voor, maar er is nog steeds geen structurele oplossing. Broekers-Knol kwam er zelfs voor naar Ter Apel. De chauffeurs zijn de situatie meer dan zat. De laatste weken stapelen de incidenten zich weer op, tot woede van vakbond FNV.
Als voorbeeld noemt FNV-bestuurder Edwin Kuiper het verhaal van een chauffeur die maandag zijn dienst heeft afgebroken nadat een groep van zo'n tien jonge mannen voor een dreigende situatie in de bus hadden gezorgd. 'Het incident maakte veel indruk op de chauffeur en zijn collega's. De chauffeur riep zijn collega's op om niet meer langs het azc te rijden en dat is ook gebeurd.'

Ziek melden

De chauffeurs overwegen zich ziek te melden. Kuiper overweegt de chauffeurs te adviseren om passagiers niet meer te laten betalen voor een kaartje om van het gedonder af te zijn.