Oorlogsplaquette Schiermonnikoog voorzien van negen nieuwe namen

Arend Maris bij de geüpdatete herdenkingsplaquette
Arend Maris bij de geüpdatete herdenkingsplaquette © Ronnie Porte/Omrop Fryslân
De herdenkingssteen met oorlogsslachtoffers op de Got Tjark-tsjerke op Schier is vervangen door een nieuwe plaquette. Er zijn negen namen bij gekomen. Bovendien staan de exacte locaties waar de slachtoffers omgekomen zijn er nu ook bij.
Eilandbewoner Arend Maris heeft zich in de geschiedenis verdiept. Hij heeft van 47 oorlogsslachtoffers het levensverhaal opgeschreven. Die verhalen staan in het boek Doorgehaald, maar niet uitgewist, dat woensdag gepresenteerd is.
Dat meldt Omrop Fryslân.

38 namen

Op de oude plaquette uit 1995 stonden 38 namen . Nu staan er dus 47 op. Ook heeft Maris alle locaties waar ze omgekomen zijn kunnen achterhalen. 'Dat hebben we uit moeten zoeken', zegt de eilander. 'Voor de samenstellers van de eerdere plaquette was het moeilijk om te doen in de korte tijd die ze ervoor hadden. Die hebben er gewoon wat abstracte locaties neergezet, waar ik de pest aan had.'
28 juli was de dag in 1943 dat een bom op het eiland het leven kostte van zeven eilandbewoners. Dat gebeurde bij een luchtgevecht tussen Amerikaanse bommenwerpers en Duitse jachtvliegtuigen.

Bommen overboord

'Op een bepaald moment hebben die Amerikaanse piloten besloten om hun vege lijf te redden door bommen overboord te gooien. Die zijn in de Waddenzee terechtgekomen, in de polder en ook een aantal op het dorp. Zo zijn daar zeven mensen bij omgekomen.'
Het is vanwege dat voorval dat de onthulling van plaquette en presentatie van het boek op 28 juli plaatsvond.

Nog vijf namen

Door het boek en de plaquette wordt het volgens Maris voor de komende generaties duidelijker hoe oorlog is en hoe er oorlog kan komen. Mochten er in de toekomst nog meer namen naar boven komen, dan is er plaats voor nog vijf namen op de herdenkingssteen.
Maris: 'Het was vaag, een Duits of een Indisch kamp, en dat heb ik uitgezocht.'