Instellingen

UWV: Merendeel werkgevers loopt risico op terugbetaling coronasteun

Het UWV
Het UWV © RTV Noord

Meer dan de helft van de werkgevers in onze provincie heeft nog geen definitieve berekening voor coronasteun aangevraagd. Doen zij dat niet voor 1 november, dan moet het ontvangen voorschot volledig worden terugbetaald.

Dat blijkt uit onderzoek van het UWV, dat landelijk 5400 werkgevers aan de tand voelde over de steun.

Waar hebben werkgevers recht op?

De werkgevers ontvingen een tegemoetkoming voor loonkosten vanuit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Met het aanleveren van een definitieve berekening van de geleden schade wordt bepaald op welk bedrag zij daadwerkelijk recht hadden.

Is er wel een tegemoetkoming ontvangen, maar wordt er er geen berekening aangevraagd, dan is het antwoord: nul euro.

Zorgen bij het UWV

Hoewel de deadline pas over drie maanden is, maakt het UWV zich nu al zorgen, vooral over werkgevers die een derden- of accountantsverklaring moeten hebben voor de definitieve aanvraag.

Bestuurslid Janet Helder: 'Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.' Op de website van het UWV wordt uitgelegd hoe de aanvraag werkt.

Landelijk beeld

Uit het onderzoek blijkt dat landelijk 44 procent van de werkgevers die nog geen aanvraag heeft gedaan, bezig is met het verzamelen van de juiste documenten. Bijna 40 procent van hen is niet op de hoogte dat er een aanvraag gedaan moet worden.