Acteur Hero Muller (Boven Wotter) is overleden

Acteur Hero Muller op archiefbeeld
Acteur Hero Muller op archiefbeeld © ANP
De uit Groningen afkomstige acteur Hero Muller is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de directie van VoiceConsult, een stemacteursbureau waarvoor Muller werkte. De familie bevestigt dat de acteur afgelopen maandag is overleden. Hij was al enige tijd ziek.
Muller speelde tijdens zijn carrière in tientallen films en landelijke televisieseries. Ook had hij een rol in 'Boven Wotter', de Groningstalige televisieserie die RTV Noord tussen 2007 en 2009 uitzond.
In Noord Vandaag wordt stilgestaan bij het overlijden van Hero Muller:
'Het was een hele lieve en ondeugende man'

Van toneel tot tv en bekende films

Muller begon zijn loopbaan op het toneel. In 1969 maakte hij zijn tv-debuut in Floris, de legendarische serie van regisseur Paul Verhoeven. Muller had daarin een bijrol als kok. Een paar jaar later kreeg hij ook (bij-)rollen in bekende films, waaronder Keetje Tippel en Soldaat van Oranje, eveneens geregisseerd door Verhoeven. Ook speelde hij vanaf 1994 vier seizoenen de rol van Cor de Zeeuw in de tv-serie Onderweg naar morgen. In 2018 had hij een gastrol in de tv-serie Flikken Maastricht en Dokter Deen (bron: IMDB).
Een van zijn laatste grote projecten was de film Het Peerd van Ome Loeks, van regisseur Steven de Jong. Daarin speelde Muller de verteller van het verhaal.

Stem van Koekiemonster

Muller was daarnaast een veelgevraagd stemacteur, bijvoorbeeld voor het kinderprogramma Sesamstraat. Daarin vertolkte hij onder meer Koekiemonster. Ook speelde hij in hoorspelen en was zijn stem te horen in nagesynchroniseerde films en tekenfilmseries.

Cultstatus met Boven Wotter

In Boven Wotter had Muller de rol van Sicco Oosterman, de vader van Wini (rol van Miranda Bolhuis). De serie kreeg een cultstatus en werd hoog gewaardeerd door de kijkers van RTV Noord.
Hero Muller is de vader van de eveneens landelijk bekende acteur Peter Paul Muller. Vrijdagochtend wordt Muller in stilte gecremeerd.
Broer Bas Muller blikt in dit artikel terug op het leven van de veelzijdige acteur.
In 2014 sprak Cunera van Selm uitgebreid met Hero Muller in het TV Noord-programma Boven het Maaiveld:
Boven het Maaiveld met acteur Hero Muller
Hero Muller als Sicco Oosterman in de regiosoap Boven Wotter:
Hero Muller over Koekiemonster:
Franky Rampen van stemacteursbureau VoiceConsult maakte het overlijden van Hero Muller bekend op Instagram. Onder het bericht stromen de condoleances binnen.