Instellingen

Deze dag: Sportclub Veendam oefent en walst over PEC Zwolle heen

Het krantenartikel uit Nieuwsblad van het Noorden na de zege van SC Veendam op PEC Zwolle
Het krantenartikel uit Nieuwsblad van het Noorden na de zege van SC Veendam op PEC Zwolle © De Krant van Toen

Al eerder had Veendam in de oefencampagne dat jaar veel goodwill gekweekt bij de achterban, door FC Groningen te verslaan. Maar de wijze waarop eredivisionist PEC uit Zwolle ‘de oren werd gewassen’, was opmerkelijk. Vooral in de eerste helft kregen de bijna tweeduizend bezoekers ‘een wervelende show’ van hun favorieten voorgeschoteld op deze dag, 31 juli 1981.

Dick Heuvelman was in het Nieuwsblad van het Noorden vol lof over het spel van Veendam. De ploeg van trainer Hans Alleman ‘gooide in de oefencampagne alle remmen los, om de harten van de Oost-Groningers te stelen’.

Die dadendrang resulteerde in een 4-0 voorsprong tegen PEC, er waren nog geen twintig minuten gespeeld. Clubarts Otto Maarsingh gaf vanuit de dug-out het dringend advies om ‘het wat rustiger aan te doen, in het kader van de conditionele opbouw’.

Maar dat zat er niet in. Volgens Heuvelman verkeerden de ontketende Veendammers in zo’n roes, dat ze ‘als gekken tekeer bleven gaan’. Met name Jan Korte joeg zich over de kop. Het gevolg was dat hij in de tweede helft met een spierblessure moest afhaken.

Toen er in het verdere verloop van de wedstrijd meer spelers naar de kant moesten, bleek de selectie van de Veenkolonialen veel te smal: doelman Sape Hoekstra speelde noodgedwongen het laatste kwartier als linkerspits. Veendam won uiteindelijk met 6-1. Doelpuntenmakers: Rudolf (Rudi) Metz, Jan Korte, Wim Swart, Henk Oosterwold (strafschop), opnieuw Wim Swart en tenslotte nog eens Rudolf Metz, die dat seizoen met twaalf doelpunten clubtopscorer werd.

Dick Heuvelman heeft destijds veel oefencampagnes van de Groninger profclubs gezien en kan terugkijkend, over de resultaten niet anders concluderen dan: ‘het zegt he-le-maal niks’. Hij bekeek al die wedstrijden met plezier, maar waarschuwt alvast voor teveel optimisme. Met name richting Emmen, dat momenteel zulke aardige resultaten boekt en eredivisionist Heracles onlangs nog met 4-1 versloeg.

Terug naar de Langeleegte op deze dag in 1981. Het jongere broertje van Rudi Metz, Francisco, vestigt bij het slopen van PEC nadrukkelijk de aandacht op zich. Hij pakt veel ballen af en gaat gewaagde acties niet uit de weg. Dat zien ook de scouts van FC Groningen: de jongste Metz wordt uitgenodigd voor een trainingsstage. Uitgerekend in het shirt van FC Groningen loopt hij een zware rugblessure op.

Een serie geslaagde oefenwedstrijden bleek voor Veendam geen voorbode van een bijzonder seizoen. In de 36 competitiewedstrijden die volgden, werd tienmaal gewonnen. Veendam finishte uiteindelijk op plaats tien, precies in het midden van de ranglijst. PEC handhaafde zich dat seizoen in de eredivisie, zei het op het nippertje. Wie er precies veertig jaar geleden bij was, zou het niet hebben geloofd. Want op deze dag, 31 juli 1981, veegde Veendam de bezoekers uit Zwolle met 6-1 van de mat.