Instellingen

'Ik dacht: dat ben jij toch? Ik was ervan overtuigd dat jij het was'

Ede Staal
Ede Staal © RTV Noord

Het is misschien een beetje gek maar ook weer niet: de podcastmaker die zijn eigen verhaal vertelt in zijn eigen podcast. In dit geval in Credo, het leven van Ede Staal, kan het verhaal van mezelf niet ontbreken.

Op mijn zeventiende kwam ik erachter dat ik nog een eeneiige tweelingbroer had, waarvan ik het bestaan nooit heb geweten. Deze bizarre ontdekking deed ik dankzij Ede, de familie en niet in de laatste plaats Monique Ridder. Zij was de schakel in het bijzondere verhaal, dat al heel vaak is verteld.

Nog nooit hoorde ik hoe dat ging uit haar eigen mond. In aflevering 43 van Credo vertelt Monique aan mijn tweelingbroer Peter, collega Rolf Schreuder en ik zei de gek.

Supergezellig

Monique was halverwege de jaren tachtig als tienermeisje net als ik kind aan huis op de boerderij bij de familie Staal. Zij kwam daar als vriendinnetje van Martijn, ik als vriend van Jeroen, de tweelingbroer van Martijn.

'Het was er altijd supergezellig, sfeervol ingericht. We waren ook veel buiten. Ede was toen ook vaak in de tuin. Hij vond het ook mooi dat er veel jongeren waren. Er kwamen daar altijd veel mensen over de vloer.'

Ook was het er een beestenboel. Sara de hond en de katten. 'Altijd jonge katten ook', vertelt Monique. 'Ik heb er ook wel eens eentje gekregen. Ook kan ik me herinneren dat ze een jong katje gewassen hebben. Die draaide mee in de wasmachine (het katje heeft het overigens wel overleefd -EH).'

Van links naar rechts: Peter Anema, Rolf, Monique Ridder en Erik
Van links naar rechts: Peter Anema, Rolf, Monique Ridder en Erik © Mark Willem Evenhuis

In diezelfde tijd rijdt Monique ook paard. Daarom is zij op een paardenconcours in Beerta en daar beleeft ze heel iets geks. Ze denkt mij te zien lopen...

'Ik roep hé Erik wat doe jij hier nou? Ik wist helemaal niet dat jij paardreed'.

'Erik' reageert niet

De jongen die zij denkt te herkennen als Erik reageert niet. 'Ik liep nog wat met hem mee. Hij had echt zoiets van: wat moet je van me? Ik ken je niet. Ik was helemaal verbaasd. Ik dacht: dat ben jij toch Erik... Ik was er van overtuigd dat jij het was.'

Dit verhaal kende mijn broer en ik al wel een beetje maar hadden het nog nooit gehoord van Monique zelf. Mijn broer staat perplex als hij het aanhoort.

'Ik kan me echt niet meer herinneren dat er toen een meisje met me mee is gelopen. In mijn beeld stond er toen er een groepje aan de kant dat naar me riep van: 'Hé Erik!' Ik ben toen gewoon doorgelopen.'

Ede en Fieke wisten wel van het bestaan van een tweelingbroer

Net als ikzelf, wist mijn broer ook niet van het bestaan van een tweelingbroer. Dat wisten Ede en Fieke wel. Die waren ten tijde van mijn adoptie in 1967 vrienden van mijn (adoptie)ouders. Zo hoorden ze uit de mond van mijn ouders dat er ook nog een tweelingbroer was, maar dat de Kinderbescherming tegen de wil van alle betrokkenen de tweelingbaby's uit elkaar haalde.

Aan de adoptieouders werd dringend geadviseerd dat ze het bestaan van een tweelingboer pas mochten vertellen als de jongens er aan toe waren.

Monique vertelt na het concours hippique aan Martijn Staal wat ze heeft meegemaakt. 'Hij kwam er later op terug en vroeg of die jongen echt zoveel op jou (Erik) leek. Zij gingen er toen verder mee aan de slag. Ik heb het met rust gelaten, maar later hoorde ik natuurlijk wel hoe de vork in de steel zat.'

Ik onwetende verklaarde hem voor gek

De belevenis van Monique gaat rond in het gezin Staal, en Ede en Fieke vertellen aan haar zoons dat het vermoedelijk de tweelingbroer van mij is die Monique heeft gezien, niet wetende dat ik dat niet wist.

Op de fiets naar het café in Winschoten vraagt Jeroen mij niet veel later naar mijn tweelingbroer. Ik onwetende verklaar hem voor gek. Hij denkt dan dat er iets niet in de haak is en vertelt dat weer aan zijn ouders. Fieke schrikt en belt mijn (adoptie)ouders en legt uit wat er is gebeurd. Dat ze misschien wel iets verklapt hebben, wat niet mocht.

Na dit telefoontje wordt mij verteld dat ik nog een tweelingbroer heb. Twee weken later staan wij oog in oog met elkaar. Allemaal dankzij de familie Staal.

Mijn eigen verhaal en nog veel meer in de één-na-laatste aflevering van de podcast Credo, het leven van Ede Staal.

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er dus 43 afleveringen van Credo te beluisteren. Morgen (maandag) op de 80-ste geboortedag van Ede de laatste aflevering van Credo met Fieke, weduwe van de zanger.

Beluister hieronder aflevering 43 van Credo:

Of beluister via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal, is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast te beluisteren. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen luisteren.

Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.

Andere podcasts

Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast.)