Vijfde overval op tankstation Zonnelaan in vijf jaar tijd: niet alle daders gepakt

Het tankstation aan de Zonnelaan, na een overval in juni 2019
Het tankstation aan de Zonnelaan, na een overval in juni 2019 © Venema Media
De overval van het tankstation aan de Zonnelaan in stad Groningen begin augustus, was de vijfde keer in vijf jaar tijd. Niet alle daders zijn gepakt.
De Shell, tegen de ringweg aan en midden tussen de stadswijk Paddepoel en de studentencampus Zernike, was de afgelopen elf jaar zeven keer doelwit van een overval. De afgelopen vijf jaar was het vijf keer raak. Het lijken op zichzelf staande gebeurtenissen te zijn. Wel zijn de verdachten en daders zeker de laatste vijf keer vaak jong.

November 2010: Politie pakt daders door YouTube

Op zaterdagavond 20 november 2010 overvallen twee mannen het tankstation tussen de stadswijk Paddepoel en de Zernike-studentencampus. Een van de daders bedreigt de 22-jarige medewerker met een wapen.
Op 3 december besluit de politie de beelden van de overval te delen op YouTube en dat heeft snel resultaat. De video wordt in twee dagen ruim 20.000 keer bekeken. Een 54-jarige man uit Stad merkt dat hij herkenbaar in beeld is en geeft zichzelf op 5 december aan bij het politiebureau. Diezelfde dag pakt de politie de 34-jarige medeverdachte op.

December 2012: Rennend naar binnen

Twee mensen rennen het pompstation aan de Zonnelaan binnen op zaterdagavond 8 december 2012. Ze bedreigen de bediende met een mes en stoppen het buitgemaakte geld in een witte tas.
De politie wacht nu langer met het delen van beelden op internet. Dat gebeurt in februari 2013. De daders zijn onherkenbaar op de beelden. De politie komt nooit met een bericht dat de daders zijn gepakt. Inmiddels kan ze dat om privacyredenen niet meer achterhalen.

November 2016: Twee overvallers, een veroordeling

Zondagmiddag 6 november 2016 overvallen twee mannen de Shell in de buurt van Zernike. Ze zijn bewapend met een kapmes en maken 310 euro buit. De politie zoekt meteen naar twee mannen die na de overval vluchtten op een scooter richting winkelcentrum Paddepoel. Een van hen, een 21-jarige Stadjer, stapt in december naar de politie en geeft zichzelf aan, onder begeleiding van twee medewerkers van de verslavingszorg.
Politie bij het tankstation in 2016
Politie bij het tankstation in 2016 © Martin Nuver/112 Groningen
In de rechtbank in juli 2017 zegt de Stadjer dat hij de mededader niet wil verklikken. 'Dan kan ik de rest van mijn leven over mijn schouders blijven kijken', zegt de man die ook zegt dat hij 'trilde als een rietje' toen hij het geld opeiste. De rechter bepaalt dat de dader 120 uur werkstraf en 299 dagen jeugddetentie krijgt, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Juli 2018: 'Kassa open of ik steek je dood'

Een 24-jarige man uit Groningen loopt vrijdagavond 27 juli 2018 het tankstation aan de Zonnelaan binnen met een groot mes. Hij roept: 'Kassa open of ik steek je dood', dwingt de medewerker om naar buiten te gaan en gaat weg met 770 euro. Daarna vlucht hij op de fiets.
De man vertrekt naar België, waar hij eerder bij zijn vader woonde. Het is daar geen onbekende: de man van Surinaamse afkomst heeft er zelfs een tijd lang een eigen programma op de landelijke televisie. Ook op een andere manier laat hij zich daar gelden: kort na de overval aan de Zonnelaan doet hij hetzelfde bij een tankstation in België.
De medewerkster van de Shell aan de Zonnelaan heeft bijna twee jaar later nog steeds last van de gebeurtenissen, zegt ze in de rechtbank in februari 2020. De overvaller wordt in maart dat jaar veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Ook moet hij de medewerkster 3000 euro schadevergoeding betalen.

December 2018: Pubers plegen overval

Twee jongens overvallen de benzinepomp op maandagavond 17 december. Bewapend met grote messen bedreigen ze de medewerker en stelen ze 400 euro. Een maand later houdt de politie twee jongens van dertien aan, die de overval bekennen. In april krijgen de pubers een taakstraf van zestig uur opgelegd.
Een van de overvallers komt snel weer in aanraking met de politie. Hij bedreigt drie maanden na de pomp-overval twee jongens aan de Wilhelminakade met een mes, en krijgt naast de taakstraf vier maanden voorwaardelijke celstraf. Ook moeten de pubers 250 euro schadevergoeding betalen aan de medewerkster van het tankstation.

Juni 2019: Vanuit de bosjes

Aan het begin van zondagavond 9 juni 2019 ziet een omstander drie jongens in de bosjes staan rondom het tankstation. 'Eén had een capuchon over zijn gezicht getrokken. Een andere jongen heb ik ook kunnen zien. Er was nog een derde persoon bij, maar die stond helemaal in de bosjes', aldus een getuige toen. Twee wandelaars waarschuwen de medewerker van het station. Die belt om de waarschuwing door te geven.
Het kan de overval niet verhelpen. Met bedekte gezichten en mutsen op dringen ze de pompwinkel binnen en ontvreemden ze geld. Het is een van meerdere overvallen in de zomer van 2019. Ook een snackbar op de Korreweg en een pizzeria aan de Nieuwe Ebbingestraat zijn de pineut. De politie sluit dan niet uit dat het om één groep daders gaat, maar nog altijd zijn er voor deze overval geen verdachten veroordeeld.

Augustus 2021: Gewapende overval

Op zondagavond 1 augustus 2021 is het dus weer raak. Omstreeks 21.30 uur pleegt een gemaskerde man een overval met een vuurwapen. Hij vlucht vervolgens te voet en gaat er met een geldbedrag vandoor.
Het tankstation aan de Zonnelaan
Het tankstation aan de Zonnelaan © 112Groningen
Maandag 9 augustus meldt de verdachte zich zelf bij de politie. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Stad, die twee dagen na het tankstation aan de Zonnelaan ook nog het tankstation aan de Paterswoldseweg overvalt. Ook daar dreigde hij met een wapen, al ontvreemdt hij bij die overval geen geld uit de kassa.