Repetities theaterspektakel Noord van start: 'Het begint nu echt'

Dik twintig keer wordt-ie opgevoerd, in september in de Eurohal in Zuidbroek: het theaterspektakel Noord. De voorstelling kwam met vallen en opstaan tot stand. Sinds maandag wordt er in de hal achter het Van der Valk-hotel gerepeteerd en gebouwd aan het decor.
Met een grote glimlach zit Geke Hoogstins, de bedenker van het spektakel, te kijken naar de eerste repetitie voor haar voorstelling. Choreograaf Selmar Jurian neemt met de cast, waarin we onder meer Miranda Bolhuis, Nick Kamerling en Albert Secuur herkennen, een van de dansstukken door. ‘Toen ik vanmorgen uit bed stapte schoot ik even vol,’ begint Hoogstins. ‘Het begint, dacht ik, en nu echt!’
Een kijkje bij de repetities:
Repeteren voor theaterspektakel Noord
Ruim twee jaar geleden werd de voorstelling op dezelfde plek gepresenteerd. Toen heette het nog Noord op de schaal van Richter en zou het vanaf maart 2020 worden opgevoerd. Geldproblemen en corona zorgden voor vertraging. ‘Ik heb wel eens in bed gelegen en gedacht ik stop er mee’, bekent de theatermaakster. ‘Maar er was altijd een engeltje die zei dat ik door moest gaan.’ En nu gaat het dus echt gebeuren. ‘We gaan hier de komende vier weken keihard werken. Dansen en repeteren. Volgende week wordt het decor gebouwd.’ Ruim twintig voorstellingen staan er gepland met plek voor vijfhonderd mensen op anderhalve meter.

Studente Menke en boer Tjeert

Het theaterspektakel Noord draait om studente Menke, gespeeld door Esmee de Boer. Ze ontdekt de mysterieuze boerderij van boer Tjeert, gespeeld door Albert Secuur. ‘Boer Tjeert staat heel dicht bij de natuur,’ vertelt Hoogstins. ‘Dat wil zij eigenlijk ook. Zo komt het verhaal ook bij het klimaat en het verhaal van Groningen. ‘Het mooie aan het verhaal vind ik dat het gaat over hoe we met de aarde omgaan’, legt Secuur uit. Behalve als acteur is hij ook als regisseur bij de voorstelling betrokken. ‘Het gaat deels over de aardbevingen zonder dat het er expliciet over gaat. Het gaat ook over mensen opzoek naar hun identiteit.’

Het moment dat de dijken breken

Een videoscherm van zeven meter hoog en tientallen meters breed gaat in de voorstelling voor veel spektakel zorgen. ‘Omdat het zo groot is word je helemaal meegezogen. Het publiek gaat mee door allerlei aardlagen en op het moment dat de dijken breken gaan we met z’n allen onder water’, besluit Geke Hoogstins.
Theaterspektakel Noord gaat op 3 september in première. Meer informatie over de voorstelling is hier te vinden.