Tot nu toe ruim 319 miljoen aan coronasteun voor Groningse bedrijven

Bankbiljetten
Bankbiljetten © Pexels.com
In onze provincie is tijdens de coronacrisis ruim 319 miljoen euro aan NOW-steun uitgekeerd. Dat blijkt uit cijfers van het UWV over de eerste vier aanvraagrondes.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is ingesteld om werkgevers die door de crisis te maken kregen met omzetverlies te helpen.
Veruit het meeste geld is uitgekeerd tijdens de eerste aanvraagronde. Het ging toen om ruim 136 miljoen euro. Tijdens de vierde aanvraagronde, die begin dit jaar begon, ging het om een bedrag van zo'n 60 miljoen euro.

In totaal 8.600 keer

Ruim 3400 bedrijven en organisaties hebben in de eerste aanvraagronde coronasteun ontvangen. Tijdens de tweede ronde waren dat er ruim 1400 en bij de derde en vierde ronde beiden ruim 1900.
Lees verder onder de grafiek
Uitgekeerde bedrag is voorschot
Het uitgekeerde bedrag dat bedrijven via de NOW-regeling ontvangen is een voorschot. Pas als het werkelijke omzetverlies bekend is, kan de definitieve tegemoetkoming worden berekend. Hierbij is het mogelijk dat geld moet worden terugbetaald. Cijfers over de vijfde aanvraagronde zijn nog niet gepubliceerd. De zesde en laatste aanvraagronde is open tot en met 30 september. De definitieve berekening voor de eerste aanvraagronde kan tot 31 oktober dit jaar worden aangevraagd.

Abiant kreeg meeste steun

Een van de bedrijven die het meeste steun heeft ontvangen is uitzendbureau Abiant. In totaal heeft Abiant tot nu toe bijna 14 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. Met name in het begin van de crisis had Abiant veel steun nodig. Uitzendorganisaties zijn door de crisis namelijk hard getroffen doordat uitzendkrachten veelal als eerste naar huis zijn gestuurd toen het met bedrijven minder goed ging.
Naast Abiant zijn er meer uitzendbureaus in de top tien van meeste die grote bedragen ontvingen, zoals uitzendbureau Actief Werkt in Groningen (ruim 6 miljoen euro) en MF Uitzendbureau (9,8 miljoen).

Voorschotten

Het eerste bedrijf dat in de top tien staat dat geen uitzendbureau is, is glasvezelproducent Electric Glass Viber Nederland. In vier aanvraagrondes heeft het bedrijf ruim 5 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.
Medicijntester PRA heeft in de eerste aanvraagronde ruim 4,4 miljoen euro aan voorschotten ontvangen, maar heeft sindsdien geen aanvraag meer gedaan.

2,8 miljoen voor de FC

Ook FC Groningen scoort hoog. Tot nu toe heeft de club ruim 2,8 miljoen euro ontvangen.