Zes gewonden bij explosie op boot in haven Meerwijck (update)

In de haven bij camping Meerwijck aan het Zuidlaardermeer in Kropswolde is woensdagmiddag een explosie geweest aan boord van een plezierjacht. Daarbij zijn zes personen gewond geraakt.
Vier van de zes slachtoffers zijn er volgens de politie ernstig aan toe. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Hulpdiensten rukken massaal uit

De explosie vond rond 13.45 uur plaats nabij de Strandweg, waarna hulpdiensten massaal uitrukten. Onder meer een duikteam van de brandweer, ambulances en een traumahelikopter waren ter plaatse.
Volgens de campingeigenaar hadden de mensen de boot net gekocht en zouden ze richting Foxholstermeer varen. Op het moment dat ze werden afgeduwd van de kant ontstond er een explosie. Omstanders zagen een grote vuurbal en werden omver geblazen. Meerdere opvarenden belanden daarbij in het water. Toegesneld campingpersoneel hielp slachtoffers uit het water en verleende eerste hulp. Volgens meerdere omstanders hebben duikers van de brandweer nog een slachtoffer uit het water gehaald.
De politie doet onderzoek in de haven
Onderzoek na explosie met boot in Kropswolde

Campinggasten opgeschrikt door knal

Niels Hilboesen was bij vrienden op de camping toen hij een knal hoorde. ‘Dat is niet best’, dacht hij meteen. ‘Het haventje ligt twintig meter van de camping af en er waren veel mensen in de buurt.’ Al snel zag hij tal van hulpdiensten het terrein oprijden. ‘Maar ook mensen van de camping verleenden direct hulp. De eigenaar kwam met brandblussers naar de boot.’
Hoe de explosie kon gebeuren, is nog niet bekend en wordt door de politie onderzocht. Dat gebeurt onder meer met drones. De politie roept mensen die informatie hebben over het ongeval op om zich te melden. Hoe het met de slachtoffers gaat is nog onbekend.
Het jachtje is inmiddels weggesleept en de haven en de vaarweg zijn weer vrijgegeven voor alle pleziervaart

Slachtofferhulp beschikbaar

Volgens de politie hebben meerdere mensen de explosie zien gebeuren en eerste hulp verleend. Voor hen is slachtofferhulp beschikbaar.