Meisje (5) overleden na bootexplosie Meerwijck

De boot waarop de explosie plaatsvond
De boot waarop de explosie plaatsvond © RTV Noord
Een van de kinderen die woensdag zwaargewond raakten bij een explosie op een boot bij camping Meerwijck in Kropswolde, is overleden. Het gaat om een meisje van vijf. Dat heeft locoburgemeester Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen bekendgemaakt.
Drenth spreekt van een tragisch noodlot: ‘Eén van onze jonge inwoners is overleden. Dat is echt verschrikkelijk.'
In totaal raakten zes personen gewond: drie kinderen en drie volwassenen, allemaal uit de gemeente Midden-Groningen.

Onderzoek naar boot

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 'Zo zal de boot forensisch worden onderzocht en worden getuigen en betrokkenen gehoord. Dit onderzoek dient uitvoerig en zorgvuldig te gebeuren en zal daarom enige tijd in beslag nemen.'
Beelden van het politieonderzoek op woensdag
Onderzoek na explosie met boot in Kropswolde

Explosie kort na afduwen boot

De explosie vond rond 13.45 uur plaats nabij de Strandweg, waarna hulpdiensten massaal uitrukten. Volgens campingeigenaar Gert de Vries hadden de mensen de boot net gekocht en kwamen ze hem even laten zien aan vrienden op de camping. Daarna zouden ze richting Foxholstermeer varen.
Op het moment dat ze werden afgeduwd van de kant ontstond er een explosie. De mensen die de boot afduwden zagen een grote vuurbal en werden omver geblazen. Meerdere opvarenden belandden in het water. Toegesneld campingpersoneel hielp slachtoffers uit het water en verleende eerste hulp. Een van de slachtoffers is door duikers van de brandweer uit het water gehaald.
Als je even stil zit en afstand neemt, dan komt het verdriet
Erik Drenth - Locoburgemeester gemeente Midden-Groningen

Locoburgemeester Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen heeft woensdag op de camping gepraat met campinggasten en personeel. 'Ze hebben hele heftige dingen meegemaakt en het was goed om het er samen met slachtofferhulp over te hebben', zegt hij.

Mensen kwamen direct in actie

Drenth, die burgemeester Adriaan Hoogendoorn tijdens zijn vakantie vervangt, werd gisteren door de politie ingelicht. 'Het klonk meteen als een gebeurtenis van behoorlijke omvang. Tientallen mensen hebben het ongeluk gezien.'
'Wat ik heb gemerkt is dat mensen gelijk het idee hadden te moeten handelen. Als je daarna even stil zit en afstand neemt, dan komt het verdriet', zag Drenth gisteravond.

Gemeente biedt nazorg

Drenth spreekt bewondering uit voor het handelen van het personeel van de camping en campinggasten. 'Er waren bijvoorbeeld slagbomen opengezet zodat de hulpdiensten snel te plaatse konden komen'.
De gemeente is verantwoordelijk voor de nazorg. Hoe dat er in de komende dagen uitziet, is nog onduidelijk.
Update: het artikel is aangevuld met informatie dat het vijfjarige slachtoffer is overleden.