Nieuwe dorpsgidsen voor Winsum: ‘Het is ontzettend druk’

Winsum
Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De dorpsgidsen van Winsum hebben het druk. De ANWB riep het dorp vorig jaar uit tot allermooiste van Nederland. Sindsdien worden er meer toeristen rondgeleid. Vandaar dat er ook meer dorpsgidsen nodig zijn. Die worden dan ook opgeleid.
Onlangs werd een oproep op Internet geplaatst en dat leverde veel reacties op van dorpsgenoten die wel gids wilden worden.

Ontzettend leuk

'Ik kreeg vorig jaar samen met mijn zussen een rondleiding door het dorp. Toen kwam ik erachter dat ik nog best veel dingen niet weet van het dorp. Ik vond het zo ontzettend leuk', zegt nieuwe dorpsgids Sineke Sietsema. 'Ik heb altijd voor de klas gestaan en vind het leuk om iets te vertellen.'

Inmiddels 25 enthousiastelingen

Vorig jaar begonnen zeventien dorpsgidsen en inmiddels zijn er 25 enthousiastelingen die de toeristen de mooiste plekjes van Winsum laten zien.
'Het is een mooie grote groep mensen en die hebben we ook wel nodig omdat we het na de ANWB-verkiezing heel druk hebben gekregen', zegt Marten Verbree, dorpsgids van het eerste uur.
Van juni 2020 tot november 2020 zijn er meer dan 800 mensen rondgeleid. En deze zomer staat de teller ook alweer op 250.
Het leuke is dat we ook van de nieuwe dorpsgidsen leren
Marten Verbree - dorpsgids van het eerste uur
Nieuwe dorpsgidsen worden opgeleid in Winsum
Nieuwe dorpsgidsen worden opgeleid in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'We leiden de nieuwe dorpsgidsen op door samen met hen door het dorp te gaan. We vertellen hen dingen, maar het leuke is dat we ook van de nieuwe dorpsgidsen leren. Die vertellen ons ook weer dingen die wij nog niet weten', zegt Verbree.
Na de cursus krijgen de dorpsgidsen een certificaat.

Binnenkort een eigen boot

Binnenkort worden toeristen ook over het water rondgeleid. De dorpsgidsen krijgen dan hun eigen boot.
De rondleidingen worden op vrijwillige basis gegeven. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Die wordt door de dorpsgidsen gebruikt voor opleiding, excursies en ander materiaal wat nodig is om de rondleidingen te geven. Mensen kunnen zowel in het weekend als doordeweeks een rondleiding aanvragen.