Groningen wint aan populariteit onder vakantiegangers uit eigen land

Toeristen in het allermooiste dorp van Nederland
Toeristen in het allermooiste dorp van Nederland © ANP
Het aantal vakanties naar het buitenland halveerde vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder. Dat vakantiegangers vaker voor een binnenlandse vakantiebestemming kozen, gaf het zomerseizoen in Groningen een impuls.
Het zuiden van Nederland blijft de populairste binnenlandse vakantiebestemming, maar Noord-Nederland is in 2020 populairder geworden ten opzichte van 2019. De provincie Groningen is de grootste stijger. Dat blijkt uit cijfers van onderzoek door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
In onze provincie kwamen vorig jaar ruim 55 procent meer toeristen dan in 2019. In totaal wisten zo'n 283.000 toeristen Groningen te vinden. Daarmee is onze provincie nog steeds één van de minst populaire bestemmingen, maar corona heeft ervoor gezorgd dat we niet meer onderaan de lijst staan. Die dubieuze eer is nu aan Flevoland, de provincie met de sterkste daling van het aantal vakantiegangers.
Stijgers zijn behalve Groningen de provincies Friesland (35 procent) en Zeeland (28 procent).

Meer paren, minder alleenreizigers

Het totaal aantal vakanties binnen Nederland lag in 2020 op 10,5 miljoen, ook dat is meer dan in 2019. In dat jaar waren er 9,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie. Ook werd er vaker vooraf een bestemming geboekt.
De meeste toeristen in ons land verbleven vorig jaar in vakantiehuizen, maar ook de overnachtingen in hotels en pensions namen toe. Het aantal campingovernachtingen in ons land nam in 2020 juist af.
De groep toeristen in ons land bestond in 2020 voor een groter deel dan in 2019 uit 'stellen zonder kinderen'. Het aantal 'alleenreizigers' daalde , net als het aantal mensen dat met een vriend of collega op vakantie ging.