Gerrit Krolbrug begin september naar werf voor verder onderzoek

De kapot gevaren Gerrit Krolbrug
De kapot gevaren Gerrit Krolbrug © Mario Miskovic/RTV Noord
Het aangevaren dek van de Gerrit Krolbrug wordt op 4 en 5 september verplaatst naar de werf van Rusthoven in de stad Groningen. Daar volgt verder onderzoek naar mogelijk herstel van de brug, meldt Rijkswaterstaat.
De Gerrit Krolbrug werd in de nacht van 15 mei aangevaren. Sindsdien is de verbinding niet meer te gebruiken voor autoverkeer.
Fietsers, voetgangers en scooterrijders gebruiken de loopbruggen die aan weerszijden van de brug liggen. Mindervaliden kunnen een gratis shuttlebus nemen om aan de andere kant van het Van Starkenborghkanaal te komen.

Mogelijk herstel

Het is nog altijd de vraag of de oude Gerrit Krolbrug hersteld kan worden. Er zijn al plannen voor een nieuwe brug, maar daarover is nog volop politieke discussie. Die brug ligt er bovendien pas op zijn vroegst in 2026.
Aanvankelijk wilde Rijkswaterstaat al begin juni duidelijkheid geven over de toekomst van de Gerrit Krolbrug. Later meldde Rijkswaterstaat meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek.

Onderzoek niet mogelijk op plek zelf

Het geplande onderzoek is volgens Rijkswaterstaat niet mogelijk op de locatie waar het brugdek nu ligt. Het ligt nu langs de kade van het Van Starkenborghkanaal, zodat het scheepvaartverkeer er zonder problemen langs kan varen.
De twee loopbruggen zijn in het weekend van 4 en 5 september gestremd: voetgangers en fietsers moeten dan een andere route nemen. Vanaf 16 augustus begint de voorbereiding van de verplaatsing.