Sterrenregen bereikt hoogtepunt: ‘Heel bijzonder’

Het is half augustus, en dat betekent dat het weer de periode is van een van de bekendste sterrenregens van het jaar: de Perseïden.
Deze hele week zijn er bij helder weer vele vallende sterren te zien. Het hoogtepunt is vannacht. Dan zijn de meeste meteoren te zien, zo'n 55 per uur.
'Het weer lijkt heel veelbelovend. En de maan staat onder de horizon, dus die staat ook niet in de weg. Dit jaar hebben we een mooie kans. Ik ga zeker kijken.' Dat zegt Marlies van de Weijgaert, sterrenkundige van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vroege ochtend beter

Hoewel je de vallende sterren ook in de avond goed kunt zien, is de vroege ochtend volgens Van de Weijgaert beter.
'Vergelijk het met een auto die rijdt in de regen. Op de voorruit moet je je ruitenwisser aanzetten omdat al de regen tegen je voorruit slaat, maar op de achterruit zie je vaak geen druppel. Zo is het ook met de vallende sterren. In de ochtend draait de aarde tegen de meteorenzwerm in, en daardoor kun je meer vallende sterren zien dan in de avond.'

Stofdeeltjes van een komeet

De vallende sterren zijn feitelijk stofdeeltjes die afkomstig zijn van een komeet, Swift-Tuttle genaamd. Een komeet is een klein hemellichaam dat in een langwerpige baan om de zon draait.
Komt een komeet dichter in de buurt van de zon, dan verdampt de komeet deels
Marlies van de Weijgaert - sterrenkundige RUG
'Als een komeet ver van de zon af staat, dan is een komeet één brok ijs en stof. Komt die komeet dichter in de buurt van de zon, dan verdampt de komeet deels. Er raken dan deeltjes los, die in dat geval als de bekende staart zichtbaar zijn.'
Volgens Van de Weijgaert blijven die deeltjes in de ruimte achter. 'Die deeltjes zijn vaak niet groter dan een zandkorrel. Die bewegen in een vaste baan om de zon. En als de aarde die baan van achtergebleven deeltjes doorkruist, dan komen die deeltjes met grote snelheid onze dampkring in. Door de wrijving en de hoge druk gaat de lucht om dat deeltje heen gloeien, en dat is de vallende ster die we zien.'

Perseïden

De vallende sterren die deze week zichtbaar zijn worden de Perseïden genoemd. 'De vallende sterren lijken uit een gebied te komen rond het sterrenbeeld Perseus.'
Als je naar het noordoosten kijkt, wat hoger in de hemel, kun je allereerst op zoek gaan naar het sterrenbeeld Cassiopeia - dat is een makkelijk te herkennen sterrenbeeld dat eruit ziet als een gekantelde 'W'. Als je die gevonden hebt en dan wat meer naar beneden richting de horizon kijkt, dan kom je langs de plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.
In deze ingezoomde en gedraaide foto zie je Cassiopeia, die door de 'W'-vorm makkelijk te herkennen is. Lees verder onder de afbeelding.
Sterrenbeeld Cassiopeia gekanteld
Sterrenbeeld Cassiopeia gekanteld © Theo Jurriëns, lijnen aangebracht door RTV Noord

Vannacht een mooi moment

Voor wie dus van een mooie, zwoele, romantische avond houdt, is vannacht dus een mooi moment om sterren te kijken. Dat kan op vele plekken waar weinig omgevingsverlichting is. Zo wordt onder andere in het Dark Sky Park Lauwersmeer een sterrenkijkavond georganiseerd. Een sterrenkijker of telescoop is volgens Van de Weijgaert niet nodig.
Het is het mooist met je eigen ogen te zien. Je hebt er dus helemaal niets voor nodig
Marlies van de Weijgaert - sterrenkundige RUG
'Vallende sterren bewegen zich heel snel door de hemel. Het nadeel van door een telescoop kijken is dat ze dan heel snel voorbij schieten. Het mooiste is als je het totaalplaatje ziet, met de sporen van de vallende ster erbij. Dat is het mooist met je eigen ogen te zien. Je hebt er dus helemaal niets voor nodig!'
Mensen die midden in Stad wonen en die geen tijd of zin hebben om ver te reizen zouden kunnen proberen in hun eigen tuin te kijken. 'De vallende sterren zijn meerdere avonden te zien, dus je kunt dat proberen.' Maar als dat niet werkt adviseert Van de Weijgaert toch echt om een donker plekje op te zoeken.

In de winter weer een kans

Voor wie niet kan of niet van zwoele romantische avonden houdt: in de winter zijn er nieuwe kansen. Want dan zijn twee andere grote sterrenregens te bewonderen. In december gaat het om de Geminiden, en in januari om de Boötiden.