Groningse gemeenten stoppen samenwerking met discutabele zorgverleners

Psychische Zorg
Psychische Zorg © ANP
De Groninger gemeenten zijn gestopt met het inhuren van de diensten van twee zorgverleners. Deze organisaties waren niet bij de gemeenten bekend: na meldingen bleek dat de door hen geleverde diensten 'niet deugden'.
Wethouder Peter Verschuren (SP, Midden-Groningen) voert het woord namens de gemeenten. 'De hulp door de twee aanbieders is stopgezet', bevestigt hij na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Quasi-geleerde flauwekul en kwalijke onzin

Directeur Hendrike Dijks van zorgverlener Samen Sterk Zorg zegt daar dat 'in ieder geval de CREF-behandelingen zijn stopgezet'. Dat is paardencoaching tegen bepaalde hechtingsproblemen. Door de Vereniging tegen Kwakzalverij wordt dat 'quasi-geleerde flauwekul' en 'kwalijke onzin' genoemd.

Groningen en Drenthe

De bewuste zorgaanbieder is behalve in de provincie Groningen, ook in Drenthe actief. Wethouder Verschuren geeft aan dat het in onze provincie om 'heel weinig gevallen' gaat.
'De organisatie die wij inhuurden (Samen Sterk Zorg, red.) heeft de afgelopen jaren voor nog geen 50.000 euro aan jeugdhulp ingezet in onze gemeenten. De twee zorgaanbieders die nu de wacht zijn aangezet, vielen onder deze organisatie. Die hebben nog minder werk geleverd, want met andere onderaanbieders blijven we wel samenwerken.'
Als je als organisatie jeugdhulp wilt aanbieden moet je 'bewezen effectieve zorg' leveren. Ook moeten de mensen die voor een organisatie werken aan voorwaarden voldoen: zij moeten bijvoorbeeld geregistreerd staan als jeugdhulpmedewerker en een bepaalde opleiding hebben. 'Wat hier gespeeld heeft weet ik niet precies', zegt Verschuren.

Schadelijk?

Of de geleverde behandelingen schadelijk zijn geweest voor kinderen durft Verschuren niet te zeggen. 'In sommige gevallen gaat het om een therapie die niet bewezen effectief was. Toch kan het voor dat meisje of die jongen toch een enorme steun geweest zijn. Maar de afspraken zijn duidelijk: de interventie moet bewezen effectief zijn.'
Wel zet hij zijn vraagtekens bij behandelingen waar 'knuffelen met paarden of lama's' een onderdeel van is. 'Mijn idee is ook dat dat niet erg goed helpt, maar je kan je ook indenken dat het in een bepaalde situatie eventjes kan helpen', zegt hij erover.
Niet iedereen stelt die vraagtekens bij behandelingen met paarden. Henk-Jan Wever, een paardencoach uit Onstwedde, vindt dat het mensen wel degelijk helpt. Hij vertelt daarover in onderstaande reportage.
Paardencoach: 'Mens kan van paard leren'

Alternatieve behandelingen nog altijd mogelijk

Andere zorgverleners die door de Groninger gemeenten zijn ingehuurd zijn niet preventief gecontroleerd. Het kan daarom zijn dat er nog altijd alternatieve behandelwijzen worden aangeboden, bijvoorbeeld via persoonsgebonden budgetten.
'Wij controleren alleen op basis van signalen', zegt Verschuren. 'Maar dit soort situaties komt niet vaak voor. Misschien gebeurt het een enkele keer, maar het is zeker niet gebruikelijk.'