Noorderlicht toont de wereld van nu: 'Fotografie is enorm veranderd'

De tijd dat het internationaal fotofestival Noorderlicht alleen foto’s toonde ligt achter ons. De 28ste editie van het festival bestaat voor ongeveer de helft uit video, virtual reality en andere media.
Op vijftien locaties in de stad en één in Onstwedde is tot begin oktober werk te zien van zo’n zeventig fotografen en kunstenaars uit binnen- en buitenland.

'Wereld waarin we leven'

‘Wat we hier zien is eigenlijk de wereld waar we nu in leven,’ wijst Marc Knip van Noorderlicht op een verzameling videoschermen in het koor van het Der Aa-kerk in de Stad. Live As We Know It, heet de installatie en is speciaal voor Noorderlicht ingericht.
Op de schermen zien we beelden van een overstroming, een parlement van wat lijkt een Aziatisch land en even schiet Donald Trump door het beeld. ‘Deze installatie is verbonden met het internet. Je ziet hier een voortdurende stroom van nieuwsvideo’s, Google-zoektermen. Alles wat er op internet rond gonst zie je op deze installatie.’
Marc Knip: 'Fotofestival Noorderlicht toont de wereld van nu'

Beelden die door een lens zijn gemaakt

De video-installatie van een groep kunstenaars uit Eindhoven staat het verst af van de foto’s waar het festival begin jaren ’90 mee begon.
Voor Noorderlicht betekent dat we zijn omgeschakeld van alleen fotografie naar wat we ‘lens-based media’ noemen
Marc Knip - Noorderlicht
‘Fotografie is in die jaren enorm veranderd,’ legt Knip uit. ‘Voor Noorderlicht betekent dat we zijn omgeschakeld van alleen fotografie naar wat we ‘lens-based media’ noemen. Alle beelden die door een lens zijn gemaakt. Een paar jaar geleden introduceerden we video en inmiddels is daar virtual reality bijgekomen.’

Serieuze boodschap grappig verpakt

Even verderop in de Der Aa-kerk hangt wat lijkt op ouderwets fotomateriaal. We zien het portret van een man op de cover van tijdschriften als Time en Esquire. Het is werk van de Spaanse fotograaf Daniel Mayrit.
‘Zijn werk gaat over populisme, een van de grote thema’s van dit moment,’ vertelt Knip. ‘Hij heeft zichzelf gefotografeerd als presidentskandidaat en laat daarmee zien dat populisme puur om de vorm gaat en helemaal niet om inhoud. Op een grappige manier verpakt hij een serieuze boodschap.’
One of Yours
One of Yours © Daniel Mayrit

Groningse bodem

Tussen de zeventig deelnemende fotografen en kunstenaars vinden we een enkele van Groningse bodem. Bijvoorbeeld in de voormalige Camera-bioscoop aan het Hereplein. Fotograaf Awoiska van der Molen en architect Bart Lunenburg kregen van het festival opdracht om iets te maken over de gevolgen van de Groninger aardbevingen door de gaswinningen.
Awoiska van der Molen heeft hele mooie, rustige Groninger landschappen gefotografeerd
Marc Knip
‘Awoiska van der Molen heeft hele mooie, rustige Groninger landschappen gefotografeerd. Bart Lunenburg heeft daarbij een installatie gemaakt van Groninger bakstenen.’

Tot en met begin oktober

Noorderlicht 2021 is tot en met begin oktober te zien in Groningen en later ook in Leeuwarden. In Onstwedde is in het kader van het fotofestival werk te zien bij Arthphy aan de Kempkebosweg. Meer informatie is hier te vinden.