Horecaondernemer: 'Coronaperiode spannend en onzeker, maar ook waardevol'

Van Aalderen voor museumcafé Het Pomphuis
Van Aalderen voor museumcafé Het Pomphuis © FPS/Jos Schuurman
Nee, zegt horecaondernemer Jan Bas van Aalderen (museumcafé Het Pomphuis): de coronaperiode was niet alleen maar zwart. Hij maakte, vooral in de privésfeer, ook hele waardevolle dingen mee.
Hij noemt z'n kinderen van 20 en 21, die op het punt stonden het ouderlijk huis te verlaten. 'Vroeger deden we natuurlijk ook wel leuke dingen samen', blikt hij terug, 'maar thuis zitten, spelletjes doen en bij elkaar zijn is ook wel heel bijzonder. Het zet je even weer met beide voeten op de aarde.'

Spannend en onzeker

Natuurlijk, als horecaondernemer was het spannend en onzeker. 'Al merk je dat vooral achteraf als het weer loopt zoals gehoopt. Als ik erop terugkijk was het spannender dan ik me op dat moment realiseerde.'
Het is wel bizar als je als bezorger door een lege stad rijdt
Jan Bas van Aalderen over de coronaperiode
Toch zal hij het moment dat alles dicht moest niet licht vergeten. 'Dat zijn van die momenten die je nooit vergeet', blikt Van Aalderen terug. 'Op een zondag om 17:00 uur hoor je dat alles dichtmoet. Even voor vijf weken, voor de gezondheid van een ander, denk je eerst.'
'Coronaperiode was spannend en onzeker, maar ook waardevol'

'Hoe lang gaat dit nog duren?'

Maar weken worden weken en maanden worden maanden. 'Hoe lang gaat dit nog duren, vraag je je dan af. Kunnen we nog iets doen? Je beraamt plannen en bedenkt ideeën. M'n vrouw zei al vrij snel: we proberen zo min mogelijk uit het steunpotje van de overheid te trekken en zorgen dat je zoveel mogelijk in beeld blijft bij je klanten.'
Dat lukte, maar vreemd was het wel. 'Het is wel bizar als je als bezorger door een lege stad rijdt, dan merk je dat het echt wel een bijzondere tijd is.'

Zo'n 25 jaar in het horecavak

Van Aalderen is ondertussen zo'n 25 jaar actief in de Stad-Groninger horeca. 'Toen ik 24 jaar was kreeg ik van Herman Ensing de kans om Soestdijk over te nemen', vertelt hij. 'Daar werkte ik op dat moment. Ik zou in dienst moeten, maar juist op dat moment werd de dienstplicht afgeschaft. Toen was ik in januari 1997 opeens ondernemer.'
Als je je boos maakt over zaken, kun je het beste maar meepraten
Jan Bas van Aalderen over zijn bestuursschap bij KHN
Qua sfeer is er in een kwart eeuw niet veel veranderd in Stad, zegt hij. 'Toen ik hier kwam weet ik nog wel dat ik gelijk verliefd was op de sfeer van Groningen, óók die in de horeca. Je kon en kan overal terecht op de tijd die je wilt. Het aanbod is tegenwoordig wel veel diverser. Er zijn mooie slagen gemaakt in Stad. Vooral in de zomer zijn hier veel meer toeristen dan toen ik begon.'
Van Aalderen achter de toog van Het Pomphuis
Van Aalderen achter de toog van Het Pomphuis © FPS/Jos Schuurman

Doorn in het oog

Sinds 21 maart is Van Aalderen bovendien bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De reden? De manier waarop de overheid omging met horeca was hem een doorn in het oog.
'Ik merkte dat ik over van alles wat vond. Over de terrasvergunningen bijvoorbeeld. Voor mijn gevoel kwam daar elk jaar een zware klap bovenop. En als je je boos maakt over dingen, kun je maar beter meepraten. Zo ben ik beland in het landelijk bestuur.'
Er zijn nog veel partijen die zware tijden door gaan maken. Nachthoreca, festivals en cateraars bijvoorbeeld
Jan Bas van Aalderen over de toekomst
Hij gelooft niet dat we straks kunnen spreken van een 'horeca voor corona' en een 'horeca na corona'. 'Nee, ik denk dat wij al heel lang meebewegen met de tijd. Ik denk dat wij altijd uitgaan van gastvrijheid en mooie dingen doen. Ik ga er niet vanuit dat er een anderhalve meter horeca gaat blijven. Wij willen met z'n allen dat de horeca de gezelligste en veiligste plek blijft om uit te gaan.'

Positiever dan een paar maanden geleden

De toekomst ziet er ondertussen weer wat beter uit, zegt van Aalderen. 'Maar nog veel partijen zullen nog zware tijden hebben', verwachtt hij. 'Nachthoreca, festivals en cateraars bijvoorbeeld. Ik hoop dat de overheid daar ook naar kijkt.'
Hij gaat niet uit van een derde (of vierde) lockdown. 'Ik hoop dat we weer vooruit kunnen met de steun van gasten, personeel en overheid. Er zullen er nog wel een paar afvallen, omdat sommige bedrijven nog wel in zwaar weer zitten. Maar ik zie de toekomst een stuk positiever in dan maanden geleden.'