Premier Rutte in Loppersum voor bezoek aan aardbevingsgebied (update)

Demissionair premier Mark Rutte is op dit moment voor een werkbezoek in het aardbevingsgebied. Tegen half twaalf kwam Rutte aan op het gemeentehuis in Loppersum, waar hij werd ontvangen door waarnemend burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta.
Bij aankomst werd de premier aangesproken door Henny Klooster. Zij greep haar kans om de zaak van haar man onder de aandacht te brengen: Henny's partner Henk Bijmolt heeft een boerderij midden in een woonwijk in Appingedam.
Dit pand komt in aanmerking voor versterking, maar dat stelt Bijmolt voor een duivels dilemma. Want als hij voor versterking kiest, krijgt hij geen nieuwe milieuvergunning meer. Daarmee dreigt een eind te komen aan het familiebedrijf dat al bijna een eeuw bestaat.

Wanhopig

'Wij zijn wanhopig en komen er niet meer uit. Er moet een oplossing komen. Dat is voor ons een bedrijfsverplaatsing en die moet worden bekostigd door de instanties die hiervoor verantwoordelijk zijn', lichtte Klooster toe. 'Henk gaat hieraan onderdoor en doet mij pijn.'
Rutte ging op de stoep van het gemeentehuis kort met Klooster in gesprek en met burgemeester Beukema, die beloofde contact met haar op te nemen en naar de zaak te kijken. Klooster heeft daar wel vertrouwen in: 'De burgemeester moet hier wel mee aan de slag, nu Rutte het zo bij hem heeft neergelegd.'
Henny Klooster doet beroep op premier

Schrijnende gevallen en complexe dossiers

In het gemeentehuis in Loppersum praatte Rutte vervolgens met leden van de Commissie Bijzondere Situaties. Die commissie houdt zich bezig met schrijnende gevallen in het aardbevingsgebied.
Daarna ging Rutte om tafel met vertegenwoordigers van Stut-en-Steun. Die organisatie helpt honderden bevingsgedupeerden met vaak complexe of vastgelopen dossiers. Ook voor de deur van Stut-en-Steun werd de premier opgewacht door twee bewoners die oplossingen willen. Burgemeester Beukema zegde toe contact met hen op te nemen.
Voor de deur van Stut-en-Steun in Loppersum werd premier Rutte opgewacht
Voor de deur van Stut-en-Steun in Loppersum werd premier Rutte opgewacht © Mario Miskovic/RTV Noord
Later op de middag, rond 15.00 uur, nam Rutte in Steendam een kijkje bij de werkgroep 'Dorp in eigen hand'. Dat is een initiatief waarmee inwoners van Steendam en Tjuchem proberen om meer invloed te krijgen in de versterkingsoperatie.

Ook kijkje bij waterstofbussen

Aan het einde van de dag, rond 17.00 uur, ging Rutte nog naar Groningen, waar het werkbezoek in het teken stond van de energietransitie. De demissionaire premier bezocht in de stad de busremise van het OV-bureau Groningen-Drenthe, waar een van de grootste groene waterstoftankstations van Europa is geopend. Hij bekeek er ook een van de twintig nieuwe waterstofbussen van Qbuzz.
De commissaris van de koning en bestuursvoorzitter van het Nationaal Programma Groningen, René Paas, was hierbij ook aanwezig.
Het vorige werkbezoek van Rutte aan het aardbevingsgebied was in april.