Vrienden maken boek voor kunstenaar met Alzheimer

Over het werk van kok-kunstenaar Elles Kiers uit Groningen is een kunstzinnig kookboek gemaakt. De 52-jarige Kiers lijdt aan Alzheimer en is inmiddels opgenomen in een zorginstelling.
Kiers is onder meer bekend van de twee varkens die ze tien jaar geleden liet lopen op een braakliggend terrein aan de Oostersingel in Groningen.
Sven en Mootje heetten de twee varkens die in 2011 een aantal maanden rond scharrelden op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel. Kiers wilde met haar varkens in de stad mensen weer bewust maken van waar hun stukje vlees vandaan komt. Behalve in Groningen organiseerde Kiers vergelijkbare projecten in onder meer Rotterdam, Coevorden en Baarn.

Alzheimer geconstateerd

Kiers combineerde haar opleiding aan Academie Minerva met haar werk in een restaurant in Groningen. Daarna ging ze onder meer aan het werk bij het Drentse theatergezelschap Peergroup. Kiers maakt beelden en installaties met voedsel, voorstellingen met eten en organiseert diners op bijzondere locaties.
Enkele jaren geleden werd bij de kunstenaar de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Bevriende kunstenaars en fans besloten daarop een boek over het werk van Elles Kiers te maken.

Een stukje zoethout

Lees me heet het boekwerk. Eigenlijk zijn het twee boekjes. Eentje gebaseerd op een door Kiers bijgehouden logboek en eentje met onder meer recepten van haar hand.
De boekjes zijn gewikkeld in een lap rubber met daarin ook een snijplankje. Het kunstwerkje wordt afgesloten met een stukje zoethout.